29 Март 2024, 08:19 Днес (0) | Вчера (11)

Отчитаме парното сами

16 Януари 2013 08:42 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2013, 08:53

Проверяват всички сметки, поскъпнали с над 21%

Самоотчет на парно, ток, вода и газ позволява Европейският съюз, за да може клиентите да получават реални сметки за своето потребление. Тази възможност е заложена в Директива 2012/27 на ЕС за енергийната ефективност, която беше приета окончателно в края на октомври миналата година.

Според  документа, когато крайните клиенти не разполагат с интелигентни измервателни уреди, до 31 декември 2014 г. държавите членки трябва да направят необходимото, така че фактурите за парно, ток, вода и газ, да се основават на действително потребление. „Това задължение може да бъде изпълнено чрез система за редовно самоотчитане от крайните клиенти, при която те предават показанията от своя измервателен уред на енергийния доставчик“, се посочва в директивата. Там се уточнява, че единствено когато крайният клиент не предаде показанията от измервателния си уред, фактурирането може да се прави на база прогнозно потребление или на фиксирана стойност.

Текстът в директивата на практика развенчава мита, че реални сметки за парното, каквито ЕС изисква най-късно след 2 г., ще могат да бъдат постигнати само с уреди с дистанционно отчитане.

Иначе моделът на самоотчитане не е непознат у нас. Той се прилага от редица ВиК дружества. При него на клиентите, които не се самоотчетат, им се налага служебна консумация от 4 кубика на човек за съответния месец. Електрическата енергия се отчита от инкасатори всеки месец и там сметките в общия случай са по реално потребление.

От Асоциацията на топлинните счетоводители коментираха, че действително има такъв текст в директивата и той ще трябва да се въведе в българското законодателство. Според тях обаче самоотчетът на парното няма да може да проработи в масовия случай у нас. „Това може да стане само при етажните собствености, които ползват услугите на професионални домоуправители“, каза Ася Ангелова, председател на асоциацията на топлинните счетоводители.

На противоположното мнение са от асоциацията на топлофикациите. Според Валентин Терзийски от сдружението на парно дружествата няма никакъв проблем абонатите да се самоотчитат, стига да прилагат една и съща система на разпределение на енергията. Той припомни предложенията от асоциацията за промени в енергийния закон, които да позволят на абонатите да изберат по какъв начин да се разпределя енергията в сградата – чрез индивидуални разпределители, на кубатура или по друг начин.

Зам.-шефът на икономическата комисия Диан Червенкондев коментира, че въпросът с транспонирането на текстовете от директивата трябва да бъдат обсъдени първо на експертно ниво.

„Самоотчетът никога не е бил забраняван“, обясни Боряна Колева, шеф на една от компаниите за топлинно счетоводство. Колева обясни, че до 2007 г. ръководената от нея фирма е правила само ежемесечни отчети и е давала възможност на клиентите си да се отчитат сами. Сега тази опция също действа и приемаме данни от клиентите, като на определен период правим проверка, обясни Колева.

Като цяло по отношение на отчитане на консумацията на ток, вода, парно и газ, ЕК задължава държавите членки да бъдат въведени индивидуални измервателни уреди, които точно отразяват действителното потребление. Това е нещо, което при нас вече е изпълнено. Според директивата обаче това обаче трябва да стане, само ако е технически възможно и  икономически обосновано, предвид потенциалните икономии на енергия. По този повод топлинните счетоводители коментират, че ползите от законово въведените преди 10 г. индивидуални разпределители у нас вече са се доказали.

В страните от ЕС срокът за поставяне на индивидуални топломери или на разпределители по радиаторите е 31 декември 2016 година. В случай, че някоя държава обаче докаже, че монтирането на разпределители не е разходоефективно, може да помисли за използване на алтернативни методи за измерването на потреблението на топлинна енергия, се посочва в директивата. Крайният срок за промени в законодателството съобразно директивата е 5 юни 2014 година.

Нови изисквания и към фактурите
В същата директива ЕК поставя и минимални изисквания към фактурите. Според тях фактурирането трябва да се извършва на база действително потребление поне веднъж годишно.

Поставят се изисквания за минималната информация в сметката. Тя включва текущите действителни цени и действителното енергопотребление. Както и сравнение на консумацията със същия период на предходната година, като за предпочитане е тази информация да се дава под формата на графика. Освен това във фактурата трябва да има и съвети за повишаване на енергийната ефективност.

Проверка на всички сметки с ръст над 21%

„Топлофикация София” е поискала от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%. До петък те трябва да предадат справката на столичното дружество, а анализът от тях ще бъде готов до края на този месец.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението на сметките в някои случаи е над средното за абонатите на компанията, обясниха от „Топлофикация – София“. От там припомниха, че подобна проверка беше извършена и миналата година.

Според сметките на столичното парно сметките за декември са средно с 21% по-високи от тези през миналия декември. Това увеличение е при 12 на сто по-висока цена в сравнение с декември 2011 г. и при 8% по-голяма консумация. В резултат на това близо 40% от абонатите са със сметки над 150 лв., а останалите – под тази сума. Недоволни абонати обаче се оплакаха, че при тях увеличението на сметката е 30-50% в сравнение с декември 2011 г. Според експерти на софийската топлофикация в случаите със значително по-високите сметки те се дължат на по-голяма консумация, но може да става дума и за кражба.

Междувременно от пловдивската топлофикация съобщиха, че при тях няма промяна в средния размер на декемврийската сметка. През последния месец на 2012 г. тя е била 103,7 лв. при 103,4 лв. за декември 2011 г., въпреки че за миналата година е отчетен ръст на консумацията. Цената през 2012 г. за EVN „Топлофикация Пловдив” намаля с 12,3 на сто.

Така 57,9% от парно абонатите в Пловдив са с фактури до 100 лв., 31,7% - от 100 до 200 лв., а 10,4 на сто – над 200 лв.

Според данните на топлинния счетоводител „Нелбо“, които също бяха обявени вчера, средната сметка за парно в Пловдив намалява с 4%, а в София се увеличава с 22 на сто.

Фандъкова: Хората да плащат това, което консумират

 До 2 седмици трябва да бъдат готови резултатите от проверката на сметките, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че е разпоредила максимално бързо да се отговаря на конкретните жалби на хората. „Не мога да допусна да има грешки в сметките на хората. Те и без това не са ниски, така че дори няколко да бъдат коригирани, е важно да са точни и хората да плащат за това, което реално потребяват“, коментира Фандъкова.

ТЕЦ търси пари от дядо, свалил радиатори

Пловдивската топлофикация продължава да търси към 400 лева от пенсионер, който сам свалил радиатор и водомер за топлата вода. Миналия декември до 78-годишния Тодор Тодоров от „EVN България Топлофикация” изпратили поредното уведомително писмо, с което дядото е информиран колко пари дължи на ТЕЦ-а, уточниха от дружеството. Последното плащане, което старецът направил, е от 12 август 2011 година. До момента има неплатени фактури от май 2011г., но въпреки това все още дядо Тодор не е даден на съд, казаха от EVN.

Казусът с Тодор Тодоров от Пловдив тръгнал след предписание на фирма за дялово разпределение, че трябва да занесе водомера за топла вода на проверка. Старецът се опънал, защото от години нямал парно в дома си и не ползвал топла вода заради високите й цени. Още през 2006 г. той официално спрял парното, а две години по-късно сложил бойлер. През 2011 г. откачил и махнал от стената студения радиатор, а през ноември същата година демонтирал водомера. Междувременно обаче получавал сметки, в които влизали топлинна енергия от щранг лира в банята, каквато Тодоров твърди, че няма. Отделно от това във фактурите му влизали и задължителните суми за общи части, но дядо Тодор контрира, че тръбите в неговия блок минават през стените и не отдават топлина. Затова той е категоричен, че няма да плати нищо.

1,3 млн. топломера чакат за подмяна у нас

Близо 1,3 млн. е броят на монтираните разпределители в домовете на топлофицираните българи, показват данните на Министерството на икономиката и енергетиката. С такива са се снабдили 95,1% от абонатите на топлофикационните дружества.

Заради изтичащия 10-годишен срок на на живот на батерията им всички разпределители трябва да бъдат сменени с нови в следващите една-две години.

Топлинните счетоводители съобщават, че към момента са подменени 15 на сто от всички уреди. Очакванията им са пикът на смяната да бъде през тази година. Масовата подмяна закъсня в сравнение с очакванията на фирмите за дялово разпределение. Причината са двете години живот гратис, които имат батериите.

Няма единно мнение между фирмите за дялово разпределение какъв тип уреди се търсят повече при подмяната. Според едни от счетоводителите се търсят само уреди с възможност за дистанционен отчет, а според други – хората избират най-евтините разпределители.

Данните на икономическото министерство показват, че през 2012 г. броят на електронните разпределители е намалял с 11% в сравнение с 2010 г. Това се дължи на отказа на потребителите от парно и на преминаването на по-модерните уреди. Броят на последните, монтирани в домовете на парно абонатите, е 90 576, което в сравнение с 2010 г. е 15 пъти повече

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив