05 Май 2024, 06:44 Днес (1) | Вчера (0)

По-ниските сметки за парно на софиянци засега остават само пожелание

01 Март 2013 08:54 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 март 2013, 09:00

Въпреки обещанията за бързо облекчаване на потребителите общината не може да каже кога ще се случи това

Мерките за подобряване на отчитането на парното бяха взети в отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова, която беше в Брюксел на среща с други кметове. Заседанието водиха председателят на общинския съвет Елен Герджиков и зам.-кметът по строителството Ирина Савина.
Столичното парно няма да начислява лихви върху прогнозните сметки, ще отписва дълговете на софиянци, чиято давност според съда е изтекла, и ще насърчава лоялните клиенти с подаръци. Това са част от мерките, които Столичният общински съвет одобри вчера след масовото недоволство от рекордните сметки за топлото през този зимен сезон. Няма обаче яснота кога ще се реализират обещанията. Общината даде 1 месец срок на "Топлофикация - София" да изготви съответните проекторешения, но съветниците не успяха категорично да кажат дали те ще влязат в сила още в този отоплителен сезон.

Спорно е и доколко одобрените от общинските съветници мерки ще доведат наистина до намаляване на сметките. Според Георги Кадиев от БСП предложението за отпадане на лихвите върху прогнозните сметки вероятно ще предизвика масов отказ от плащане на месечните сметки и изчакване на окончателната изравнителна сума. Това според Кадиев може да доведе до окончателен фалит на "Топлофикация", която и без това дължи над 160 млн. лв. към доставчика "Булгаргаз". От друга страна, въпреки че сега се начисляват лихви, столичното парно не може да ги събере. Според данни на дружеството от лихви върху прогнозни дялове трябва да постъпват 15 млн. лв. годишно, а то събира максимум 3 млн. лв.

"Топлофикация - София" ще трябва да отпише от баланса си и всички неплатени суми с изтекла давност - 3 години. За целта дружеството ще подготви споразумения със съответните клиенти. Сумите с изтекла давност вече са достигнали над 80 млн. лв. От общината не казаха дали за всички от тях има съдебни решения за изтекла давност, която по закон не следва автоматично с изтичане на срока. Според председателя на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ) общинският съвет ще търси отговорност от предишните ръководства, които не са събрали тези пари. Общината се надява да повиши събираемостта по друга линия - възможността за разсрочено изплащане на сметките, които са станали изискуеми. Предвижда се при точно изпълнение на погасителния план върху задълженията да не се начислява лихва. "Това, заедно с мярката за лихвите, съвсем ще стимулира хората да не плащат, защото първо ще чакат изравнителна сметка, а когато тя излезе, ще я разсрочат", опонира Георги Кадиев.

Заради неяснотата кога дружеството ще сложи ред във финансите си опозицията на два пъти поиска оставката на ръководството му. И вчера сесията започна с декларация на БСП за освобождаване на управителите на "Топлофикация", след това предложението бе внесено втори път. ГЕРБ отхвърли предложението и то не беше прието.

Едно от най-сериозните искания на протестиращите - за въвеждане на индивидуални договори, засега въобще не фигурира в списъка с мерки на общината. Гражданите, които присъстват в работните групи на общинския съвет, също настояват именно за индивидуални договори. Към това искане се присъединиха и съветници от опозицията. Според Ангел Джамбазки (ВМРО) индивидуалните договори може да се въведат с промяна на постановление на Министерския съвет. "Докато това не се случи, хората ще продължават да получават високи сметки", смята Джамбазки. Георги Кадиев също поиска да бъде изготвено предложение за въвеждане на индивидуални сметки на абонатите. Според съветниците от ГЕРБ обаче хората не могат да бъдат задължавани да сключват индивидуални договори, освен ако не бъде променено законодателството в тази насока. Проект за такава промяна в закона за енергетиката е внесен в парламента, но той засега не попада в приоритетите на законотворците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив