11 Май 2024, 17:51 Днес (0) | Вчера (10)

Потоп на Балканите

16 Май 2014 09:15 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2014, 09:16

Жертви в Сърбия, откъснати села у нас

Потоп удави Балканите. Три жертви взе стихията в Сърбия. Белград е в колапс, влаковете спряха. Не помним такава катастрофа, каза премиерът Александър Вучич. Наводнения хвърлиха в ужас Босна и Херцеговина.
У нас баща и две деца останаха на улицата, след като пороят отнесе къщата им в свищовското село Вардим. Хлапетата на 2 и 5 години преди няколко месеца загубили майка си.
Придошлата планинска река до мъглижкото село Сливито отнесе моста и откъсна хората от света. Бурни морски вълни спряха първия курс до остров Света Анастасия с новия кораб "Кук". Ако не спре да вали, първите череши ще стават само за ракия, изплакаха производителите от Кюстендилско. И притеснено съобщиха, че гърците вече подбиват цените.

Порой остави баща и две деца на улицата. Обилният дъжд, който се изля над свищовското село Вардим в сряда следобед, събори къщата им. Хлапетата на 2 и 5 години преди няколко месеца загубили майка си, която починала след усложнение от грип. Сега тримата с баща им са на улицата, защото бурята е унищожила напълно дома им. В селото нямат възможност да ги настанят в общинско жилище. Заради пороя центърът на Свищов се превърна в езеро. Според кмета Станислав Благов две улици са напълно унищожени, асфалтът е изтръгнат и отнесен от водата. Покривите на няколко сгради са съборени от силния вятър. Тежко е и положението с църквата "Свето Преображение Господне", която може да рухне всеки момент. Смерчът, който се изви в сряда над софийското село Чепинци, отнесе за три минути покривите на шест къщи като салфетки. Това стана ясно от думите на хората там. Домовете на 10 семейства пострадаха от природната стихия. 24 часа след ураганния вятър Мария Димитрова още не може да повярва, че е спала почти под открито небе. "Не бях вкъщи, но брат ми се обади и каза, че всичко е на каша", обясни жената. Когато се прибрала, заварила дома си без покрив, всички саксии, столове и маси били пометени. Изкоренени са и 10 орехови и борови дървета, обясни кметицата Соня Стоянова.
"Направени са снимки, описани са щетите, ще има повторен оглед, след като гражданите си подадат необходимите документи", уточни тя. Проблем пред местните жители вече няколко години се оказва и това, че те не могат да си застраховат домовете, защото, когато те са строени през 1984 година, не се е изисквало акт 16. Сега липсата на такъв документ спъва собствениците да си застраховат имота. "Всичко стана за минути, адът ни връхлетя, без дори да се усетим", разказа 69-годишната Елисавета Данаилова, показвайки разрушенията от смерча. Хората обясниха, че комисия все още не е минавала, за да опише щетите и помощ все още не са им дали, затова са се мобилизирали сами и със свои приятели и роднини са започнали да отстраняват щетите. По данни на собствениците направата на новите покриви ще струват по над 10 000 лева всеки. В Русе също имаше поражения. Над 30 частни и обществени сгради са наводнени след поройния дъжд, придружен с градушка. Жена, закъсала с колата си по бул. "Христо Ботев", слязла от нея, водата я повлякла надолу и за щастие шофьор на тролей я спасил, съобщиха очевидци, цитирани от dunavmost.bg. Тя била прибрана в превозното средство. Сериозно е положението в село Юделник, където мостът, който свързва единия с другия край на селото, е бил непроходим. Полиция пази от мародери плевенското село Горни Дъбник след торнадото, което отнесе покривите на повече от 100 сгради. Стихията се движила на зигзаг само в един район на селото. По пътя си в ивица от 30-40 м помела всичко, което й се изпречило. "Със сина ми стояхме вътре и внезапно чухме страшен тътен от срутване на постройка", разказа какво е преживял 87-годишният Васил Маринов. Когато стихията отминала, той и синът му Янчо видели, че вихрушката съборила зидовете и натрошила керемидите. Дядото, наскоро преживял инфаркт, се чуди откъде ще съберат пари, за да платят на майстори за ремонта.
Иван Иванов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив