09 Май 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (10)

Президентът отказва да е рефер в спора за ЦИК

20 Март 2014 07:16 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2014, 23:37

Социалистите не показват склонност да дадат превес на бившите управляващи в комисията

Часове преди парламентът да гласува ръководството на ЦИК, президентът Росен Плевнелиев отказа да е рефер в спора между управляващи и опозиция за състава на бъдещата комисия. Точно 15-те членове, които се назначават с указ на президента, станаха повод за кавги между БСП и ГЕРБ. Бившите управляващи настояват да получат 6 кресла, а социалистите искат двете сили да разполагат с равен брой - по петима, представители в ЦИК.

Единият глас може да блокира работата на комисията, тъй като решенията се вземат с мнозинство от 2/3. След като не успяха да се споразумеят, те решиха да прехвърлят горещия картоф в ръцете на държавния глава. Вчера обаче от прессекретариата му обявиха, че той "апелира към всички парламентарно представени политически партии да постъпят отговорно и да се обединят около консенсусно решение за начина на разпределение на членовете на ЦИК". Крайният срок за назначаването на изборната комисия изтича днес.

До късно снощи не стана ясно какви са намеренията на управляващите, ако Плевнелиев откаже да издаде указа. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова лаконично коментира пред "Сега", че днес има дебати по темата и тогава ще се решат нещата. Плевнелиев предложи спорното място да се даде на представител, излъчен от неправителствена организация. "Постигането на съгласие между спорещите парламентарни групи ще бъде първият знак, че главната им цел е да се гарантира независимостта и надпартийността на ЦИК", обяви президентът.

Номинациите за шеф на комисията са две - БСП застана зад кандидатурата на Института за модерна политика Ивилина Алексиева, а ГЕРБ предлага бившия конституционен съдия Маргарита Златарева.

 

По сметките на БСП те и ГЕРБ имат право на по петима членове, ДПС - на двама, "Атака" - на един. Според Изборния кодекс - НДСВ и "Синята коалиция" получават по едно място заради факта, че имат представители в Европарламента. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив