5 пъти скача стойността на зеленчуците от борсата до трапезата
Рекордни цени на пролетни салати и зеленчуци на кооперативния пазар във Велико Търново шокират местните, а гарнитурата за едно четиричленно семейство излиза по-скъпа от парче маркова луканка. Хитът
на сезона, къдравите зелени салати през последните няколко дни удариха 1,00 – 1,20 лв. Тук-там се намират и повехнали и почти негодни за консумация салати за 80 ст. "Вместо да ги хвърлям, съм ги
отделил за пенсионерите, които нямат парички. Какво да ги правя, и те да опитат нещо свежо”, обяснява търговецът. Връзка зелен чесън на пазара в Търново също е левче. Връзка от 5-6 репички е 80
ст., а връзка от 5-6 зелени лукчета с 10 ст. по-евтина.
Търговците на пазара обясняват, че стоката е българска и още от зеленчуковите борси им я карат скъпа. Те си били сложили по 20-ина стотинки, колкото съвсем да не са на загуба. Оказва се обаче, че
това не е точно така. Търговец, който сам си доставя стоката от Петричко, разказа, че там салатите се продавали по 25 ст. бройката, а при по-голямо количество цената падала и на 20 ст. Салатите,
върху които търговците поставят етикет "Селско или домашно производство” всъщност били почти изцяло гръцки внос. Почти на същата цена от 25-30 ст. на борсите на югозападната ни граница се продавали
и репичките. Но цената е за връзка от 10, а не от 5 репички. Доматите, които на пазара във Велико Търново се продават на цени от 2,50 до 4,00 лв., пък там били около 1,20-1,50 лв. На пазара от
пролетните зеленчуци единствено краставиците държат една и съща цена от 2,50 – 3,00 лв. Така една "родна” шопска салата с гръцки домати, турски краставици и полски лук за едно семейство също излиза
почти колкото килограм месо.
Освен шокиращо скъпите пролетни зеленчуци, на кооперативния пазар в Търново има и други неща, които необяснимо как санитарните органи не забелязват. На една от масите на открито в метални тави се
продават свински уши, кожа и сланина на цена от 8 лв. за кг.
Месните продукти не са покрити с нищо и през целия ден са изложени на слънцето и на праха от улицата. На друга от масите пък от пластмасови кофи, поставени направо на земята, се продават туршии и
кисело зеле на килограм. Търговецът гребе с черпак продуктите от откритите кофи и ги разсипва в найлонови торбички. Покрай кофите с туршиите често минават и бездомни кучета, а хигиената е под
всякаква критика.
Свалиха цената на рибата с 20%
Търговците на риба свалиха цената на морските и речните продукти с 20% три дни преди християнския празник Благовещение, на който по традиция на масата се слага риба. В няколко търговски вериги
пъстървата се предлага по 7,50 – 8 лева, което е с 2,50 – 2 лева под обичайната цена от десетачка за кило. С нови етикети са и повечето от най-търсените риби – скумрия, хек и толстолоб. От
охладените риби сред най-атрактивните са доставените от съседна Гърция ципура и лаврак. Тяхната цена е около 15 лева, малко по-скъп е паламудът, а филето сьомга може да се намери по 25-26 лева в
някои от централните рибни магазини в столицата.
Търсят се по-евтини рибки и не особено масово, споделиха търговците. За хората, които искат да спазят традицията, но нямат възможности, те препоръчват хек и пангасиус, като напомнят, че между двата
вида има разлика не само в цените. Хекът върви около 10 лева, а пангасиусът е по-евтин – около 6 лева. Случва се недобросъвестни продавачи да пробутват пангасиуса за хек. Малко над 10 лева е филе
акула, а феновете на по-дребната скумрия може да минат с 4-5 лева за кило, едра и прясна, тази риба върви по 13-14 лева.