04 Май 2024, 06:58 Днес (0) | Вчера (0)

Равните сметки за топлата вода идват след август

14 Юли 2014 08:53 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2014, 08:54

Фактурите за юни по изчисления от сезон 2012/2013

Топлофицираните българи ще започнат да получават равни сметки за топлата вода най-рано след 5 август, въпреки че с промените в Наредбата за топлоснабдяването това трябваше да стане още от юни. Някои абонати даже ще трябва да изчакат за получаването на еднаквите месечни суми до септември-октомври.

Разминаването идва от това, че според новите изисквания на наредбата топлата вода ще се плаща на равни месечни вноски. Те се изчисляват като 1/12 от реалното потребление за миналия отоплителен се­­зон.

Наредбата влезе в сила в началото на юни и това означава, че първата равна вноска за следващия 12-месечен период (до края на май 2015 г.) трябваше да е за юни и да дойде с юлската фактура. Това обаче няма как да стане, тъй като до края на юни не всички фирми за дялово разпределение са направили изравняването. Дори да са готови, то не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване и много вероятно за голяма част от абонатите да има промени в изравнителните фактури. Така кой абонат колко ще чака за равна месечна вноска зависи от това кога съседите му ще спрат да обжалват изравнителните си фактури. За всички клиенти на топлофикациите едно е сигурно и то е, че равната им месечна вноска за юни ще е различна от всички останали, които ще платят занапред. Причината е, че сметката за този юни ще се изчисли като 1/12 от реалното потребление, но за по-предния отоплителен сезон – 2012/2013. И тук причината е, че към края на юни няма реален отчет, а наредбата изисква вноската да се смята според реалния отчет. От "Топло­фикация – Со­­фия” обясниха, че се спрели на този подход не на база на указания на министерството, а спазвайки изискването да има реални данни от миналия отоплителен се­­зон.

Според нормативните изисквания изравнителните фактури трябва да са готови до 5 юли. След това абонатите имат 30 дни да възразят пред топлинния счетоводител, ако смятат, че им искат повече пари за парно. След 5 август данните от изравняването, тоест реалните данни за потреблението на топла вода и парно, се предават от фирмите за дялово разпределение на топлофикациите. Така първата равна вноска може да дойде след 5 август. Тя със сигурност ще е различна от тази, която ще се получи с юлската фактура. От "Топлофикация – София” казаха, че според наблюдение на техните експерти по-голямата част от хората имат еднакво потребление на топла вода. Така че от столичното парно не очакват сериозна разлика между сметката за юни и тази за следващите месеци. От топлинните счетоводители пък не пожелаха да се ангажират с изчисления какви разлики могат да се очакват.

Добре е да се знае, че дори след като топлофикация направи изравнителните фактури, данните от изравняването могат да се обжалват. Това обаче вече трябва да става пред топлофикациите. Крайният срок за това изтича на 5 октомври. Допълнителна разлика ще се получи от това, че от 1 юли цената на парното беше променена.

За най-голямата топлофикация – София, тя беше повишена с 5,9%. В Пловдив увеличението беше с 5,1%. От същия порядък беше промяната за Варна и Враца. Най-много – с 9,8%, топлото поскъпва в Русе.

Плащаме наполовина при лошо качество на тока

Клиентите на енергото ще плащат само 50% от стойността на доставената електроенергия, ако се регистрират отклонения при  качество. Това е предвидено в проект на общи условия на ЕВН Електроснабдяване, който ще бъде обсъден на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 15 юли. От ЕВН пък искат да се приспадат само 10% от стойността на некачествената електроенергия. Освен това от регулатора са заложили енергото да плаща компенсация от 30 лв. на всеки абонат, ако го остави без ток за повече от 24 часа. Срокът започва да тече от часа, в който клиентът е уведомил енергото, че няма ток. В случай, че захранването не бъде възстановено и след изтичане на този срок, енергото ще плаща по 20 лв. за всеки следващи 12 часа без ток.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив