16 Април 2024, 10:12 Днес (2) | Вчера (10)

Разкривали болници с доктори „мъртви души”

17 Юни 2014 09:32 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2014, 09:34

НЗОК да ги проверява по УИН кода, настояват от Лекарския съюз

Болници са получавали разрешително да извършват дейност на базата на дипломите на лекари "мъртви души”, които работят в чужбина. Така срещу дипломите на докторите фантоми собствениците им получават право за дейност на лечебното заведение от Министерството на здравеопазването. Това съобщи д-р Димитър Шишков от Пловдив пред БТА.

По думите му в неговия град има 45 договора между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и здравни заведения. В същото време болницата в Смолян е само една.

В някои от случаите болници се регистрират с дипломи на лекари, които работят в чужбина. За това те получават между 500 и 800 лева на месец, като документите са изрядни, посочи още д-р Шишков.

Според него така се източва НЗОК

а пари от тези здравни заведения пълнят партийни каси. Д-р Шишков смята, че единственият начин да се прекрати тази порочна практика е час по-скоро да бъде въведена стриктно разписана и строго съблюдавана здравна карта. Този документ определя броя на здравните заведения в даден регион, отчита разстоянието и наситеността с болници, диагностично-консултативни центрове, лаборатории и диспансери, и дали те са достатъчни или не според броя на населението, преобладаващите възрастови групи в него и хронични заболявания, с каквито се славят някои райони у нас, например селищата  с развита миннодобивна и преработвателна промишленост.

Проблемът с лекарите фантоми не е от вчера. Има болници, които наистина назначават хората фиктивно заради дипломата със специалност, каквито изисквания има МЗ, за да даде разрешение за дейност. Тези лечебни заведения не са много, но не бива да ги има. Така коментира проблема пред "Монитор” председателят на Българския лекарски съюз д-р  Цветан Райчинов.  

Д-р Райчинов обясни, че нееднократно са напомняли на здравната каса да проверява

дали лекарите действително работят на посоченото място не по ЕГН-то, датата на раждане и адреса, а по УИН кода, който дава по-пълна информация за лицето. Председателят на съсловната организация посочи, че съюзът няма право да прави такива проверки, но подкрепя всяка инициатива, която цели да бъде пресечена тази некоректна практика както към лекарското съсловие, така и към пациентите.

Д-р Шишков от Пловдив прогнозира още, че през есента здравната каса няма да може да плаща на болниците за лекувани пациенти по клинични пътеки.

По думите му за първи път след 2010 г. общите постъпления в държавния бюджет за първото тримесечие на 2014 г. са с 80 млн. лева по-малко, отколкото за същия период на предходната година.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив