20 Април 2024, 07:36 Днес (0) | Вчера (10)

Рекордни 19 млрд. лв. влезли в хазната

06 Август 2015 08:48 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2015, 01:44

Премиерът: Врътнахме кранчетата за изтичане на държавни пари

Рекордни над 19 млрд. лв. приходи са влезли в държавната хазна от началото на 2015 година до края на юли. Това е отчел зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на вчерашното заседание на кабинета след изричен въпрос на премиера Бойко Борисов, става ясно от публикуваната стенограма. "Това представлява 62,7% от годишния размер - един процент, който не е постиган в последните години. Само като преизпълнение това е 13% по-висока събираемост, отколкото за същия период на миналата година, или в пари това са около 2,2 млрд. лв.”, онагледил Ананиев с цифри постигнатия финансов успех. И подчертал, че всичко това е резултат от впечатляващата работа на НАП и Агенция "Митници”. "Само за юли са събрани 64 млн. лв. повече от акцизи и това е точно в резултат на борбата с корупцията и измамите, които съществуват по нашите митници и граници”, дал пример зам.-министърът. Той продължил с добрите новини в отчета си пред Борисов, като посочил, че здравните и социално-осигурителните вноски също бележат ръст. В резултат на добрата финансова дисциплина към края на юли бюджетът бил на плюс със 801 млн. лв. Ананиев изразява надеждата си, че тази показатели ще се запазят и до края на годината, като това зависело от реализирането на европейските програми, както и от волята на общинските власти да не харчат през пръсти покрай предстоящите местни избори.

Доволен от така представените цифри, премиерът за пореден път изтъкнал добрата работа на "прокурорите, на МВР, на ДАНС, особено на БОП”, като им поднесъл специални благодарности. "Така че продължаваме в пълен обем да затваряме кранчетата, където изтичат парите”, категоричен бил пред министрите си премиерът, като подчертал, че става въпрос и за сферите здравеопазване и образование.

Борисов уточнил, че битката в тази посока е непрестанна. "Забранил съм каквато и да е публичност, за да е притеснението още по-силно. Но всеки ден има по ДДС операции, по контрабандата, по източването на бюджета. И затова тези пари са събрани там”, посочил той. По думите му става въпрос за борба, която е най-видима по отношение на корупцията и контрабандата. "Това са 100% черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава”, уточнил Борисов. След това той надълго и нашироко обяснил, че именно тези капитали сега се "изправят” срещу кабинета вбиват клинове и всяват напрежение. "Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е”, отсякъл премиерът. Затова той за пореден път призовал колегите си в МС от всички партии за търпение и да не се поддават на приказки. И уверил министрите, че се работи по всички заложени в програмата за управление реформи. "Там, където зависи само от нас, сме безкомпромисни, там, където трябва да постигнем по-голямо мнозинство, пак постигнахме максимум резултат. Така че, не се поддавайте на тези приказки. Защото нищо по-добро не може да постигнем в момента с наличното, което има в България”, заключил Борисов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив