06 Май 2024, 14:31 Днес (0) | Вчера (1)

Световната банка иска 2% увеличение на осигуровките

20 Септември 2013 08:50 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2013, 08:53

Хората без пенсионни права ще стават все повече и държавата трябва да им осигури универсална пенсия, пише в доклада, който анализира застаряването на населението у нас

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, когато заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 г., а в трудоспособна възраст ще е само половината население. Това предричат от Световната банка в свой доклад за смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението.

Осигурителните вноски трябва да се вдигнат поне с 6%, за да се запълни дупката в бюджета, са изчислили авторите на доклада. От Световната банка обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова предложението е осигуровките да се вдигнат с 2%. Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са в бъдеще все по-малко хора да могат да изпълнят условията за пенсиониране. За да се гарантират техните права, идеята е да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране. Системата и сега осигурява пенсия за хора с недостигащ стаж, стига да имат поне 15 години осигуряване и да са навършили 65 г. и 8 месеца. Има и социална пенсия за старост, която се дава на възрастните над 70 г. срещу подоходен критерий. Проблемът е, че пенсиите у нас, както и заплатите, са изключително ниски, поради което над половината от българите са застрашени от бедност. Въпреки това от банката са категорично против увеличение на парите за старост с политически решения, а не според разписани правила.

В доклада се признава, че в бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, и затова се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 г. Подобни идеи, които вървят с по-високи данъчни облекчения върху вноските по застрахователни и пенсионни полици, отдавна се обсъждат, но постоянно се парират от финансовото министерство с аргумента, че може да се използват за злоупотреби. Вместо това беше въведен данък върху лихвите от спестявания, който сегашното правителство няма намерение да премахва въпреки предизборните обещания на БСП и ДПС.

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Трябват политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка. Подобна идея има от 2009 г., когато социалните експерти в Консултативния съвет към бившия социален министър Тотю Младенов предложиха въвеждането на т.нар. осигуровка "Достойни старини". Тя дори влезе в специален план за равнопоставеност между половете, но така и не стана факт.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители. Правителството обяви за свой приоритет и други мерки от доклада за подобряване на качеството на работната ръка, за да се осигури по-добра производителност на труда, като връщане на децата в училище, включване на ромчетата в образователната система, осигуряване на стажантски програми в реална среда и т.н.

Докладът на Световната банка ще бъде представен официално днес.

ЗА МАЙКИ

От Световната банка настояват и за намаляване на отпуска по майчинство от 410 дни, тъй като той влияе негативно на възможността на жените за професионална кариера. Не е ясно обаче кой ще се грижи за децата при липсата на ясли и детски градини, увеличените изисквания за пенсия, които лишават младите семейства от помощ от родителите, и ниските заплати, с които не може да се осигури бавачка. Създаване на повече възможности за грижи за децата е записано като препоръка в доклада, но в средносрочен план.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив