28 Март 2024, 19:19 Днес (11) | Вчера (12)

Сглобяваме климатици за „Бугати” и „Порше”

18 Юни 2013 01:16 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2013, 01:17

Интермодалният терминал на столицата отива в технологичния парк

Първото предприятие, което ще стартира в новата икономическа зона в Божурище, ще произвежда както климатични системи за стандартни автомобили, така и за луксозни марки като „Ламборджини“, „Бугати“ и „Порше“. Инвестицията е за над 42 млн. лв., а работните места на първи етап са над 350. Тази фабрика е с аналог по света в Япония, Китай, Германия и в Индия. И на нито едно друго място. Това стана ясно по време на тържествената церемония на първата копка за изграждането на новата икономическа зона. Предстои изграждането и на технологичен център на няколко иновативни български компании. „Оптикс” е обрал златните медали от изложението в Лас Вегас със специализирана оптика, която ще се произвежда и тук. Тяхната техника се ползва за наблюдение и охрана на американо-мексиканската граница. Другата фирма произвежда машини за лазерно рязане на световно ниво, третата създава системи за защита на летища и ветрени паркове от гледна точка на екология. Техните системи вече се инсталират на летището JFK в Ню Йорк, стана ясно на откриването.

Общо 3 хил. дка е общата площ на новата икономическа зона в Божурище. На този етап отделената територия е 2,5 хил. дка и предстои да бъде приобщена територия, която сега е действаща военна база. Това обясни за „Монитор” изпълнителният директор на НК „Индустриални зони” Валери Андреев. Той допълни, че грубият строеж на първото предприятие с площ от 12 хил. кв. м ще бъде готов до Нова година, а до средата на 2014 г. там ще са заработили и постоянните служители. Андреев поясни, че проектът е наречен икономическа зона, която е по-мащабно начинание от индустриалния парк и включва в себе си производствени дейности в различни области, както и интермодален терминал. Зоната ще бъде изградена на три етапа. В срок от две години може да бъде завършен и пътят, който продължава от „Царица Йоанна”, а успоредно с това се търси финансиране за северната тангента на околовръстното шосе, за да бъде изведен трафикът от центъра на столицата. Това обясни кметът Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че жп линията София-Банкя е границата между столичната община и Божурище, но всички големи инфраструктурни елементи, които обособяват целостта на новата зона като електроснабдяване, водоснабдяване, канализация, газоснабдяване, идват от столицата.

Валери Андреев заяви, че неосъщественият интермодален комплекс в столицата ще бъде изграден в рамките на икономическата зона на площ от 400 дка. Досегашният проект, който трябваше да бъде построен с финансиране от оперативна програма „Транспорт” (ОПТ) в „Подуяне“, пропадна заради неподходящо избрано място.

Андреев не потвърди дали средствата за терминала ще дойдат отново по ОПТ, но каза, че подобни разговори вече се водят с транспортното министерство и детайлите ще бъдат договорени съвместно с НК „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Той каза, че налице за терминала са всички фактори – жп линия, която минава покрай зоната, три магистрали и пътища, които заобикалят столицата.

Йорданка Фандъкова допълни, че разчита северната скоростна тангента на околовръстното да получи финансиране по ОП „Регионално развитие”, като се възползва от евросредства, които е възможно да останат неоползотворени. Нашият проект е в пълна готовност, избран е изпълнител, остава ни само да започнем да градим, каза кметът. Тя мотивира бързането с това, че до няколко години в икономическата зонаще работят няколко хиляди души повечето от които столичани и те се нуждаят от бърз транспорт. Според Андреев вече 10 български високотехнологични компании са заявили намерение да развият производството си в зоната.

На този етап в напреднал стадий са преговорите с компании от Германия, Швейцария и няколко от Китай.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив