28 Март 2024, 22:09 Днес (11) | Вчера (12)

Скандал в кабинета за дълговете на ВМА

26 Септември 2013 08:55 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2013, 08:57

Министрите се договориха, че болницата трябва да представи оздравителен план, за да получи финансиране

Напрежение в кабинета породи вчера разпределението на средствата от актуализацията на бюджета. “Ябълката на раздора” стана въпросът за покриването на дълговете на Военно-медицинска академия, за което не е предвиден нито лев.

 

Накрая министрите се договориха, че болницата трябва да представи оздравителен план, за да получи финансиране. Целта е академията, която има просрочия за над 57 млн. лв., да се дисциплинира, за което вече настоя финансовият министър Петър Чобанов.

Първоначално шефът на болницата ген. Стоян Тонев обяви, че очаква 35 млн. лв. от задълженията  да бъдат покрити от правителството.

Развитието на ситуацията разгневило военния министър Ангел Найденов, който е принципал на болницата. Той напусна сградата на Министерския съвет във видимо лошо настроение.

Още преди месец стана ясно, че и здравното министерство не е съгласно от актуализацията на бюджета да се отделят 35 млн. лв. само за една болница, при положение че за целия сектор се предвиждат допълнително едва 8 млн. лв. за спешни ремонти на здравни заведения. Запознати коментираха, че здравната министърка д-р Таня Андреева явно е победила в битката с колегата си Ангел Найденов.

Финансовият министър Петър Чобанов апелирал към колегите си средствата от актуализацията да се изразходват прозрачно. Ако част от тях не бъдат усвоени, министрите трябва да информират финансовото министерство до края на ноември, за да се пренасочат. Чобанов обясни още, че въпреки актуализацията ведомствата продължават да имат нефинансирани ангажименти, които първоначалбо бяха оценени на около 500 млн. лв. За част от тях ще се търсят пари в бюджет 2014.

ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ, НАЧАЛНИК НА ВМА:

Кабинетът не е отхвърлил предложението ВМА да получи 35 млн. лв., а е отложил решението си във времето. Надяваме се казусът да се обсъди отново през октомври.

Всичките ни звена продължават да работят на пълни обороти без никакви ограничения. Освен това имаме активи за 3,6 млрд. лв. и ако Министерството на отбраната реши, можем да извършим продажба и с парите да покрием задълженията. А за периода 1998-2012 г. сме добавили нови 160 млн. лв. към активите си. Предлагам от тези 35 млн. лв. 5 милиона да отидат за спешната помощ, т.е. доброволно се отказваме от тях.

ПАРИ ЗА УЧИЛИЩА ВМЕСТО МОТОКРОС

Общо 3,6 млн. лв. от актуализацията на бюджет 2013, предвидени първоначално за мотокрос, ще отидат за ремонт на спортни училища.

Работният вариант на постановлението за разпределението на парите от актуализацията предвиждаше с тези средства да се финансира провеждането на европейското и световното първенство по мотокрос в България.

Заради негативната обществена реакция след обявяването на проектопостановлението обаче финансовият министър каза, че мотокросът няма да получи средствата. Така те бяха пренасочени за ремонт на две спортни училища - в Плевен и Пловдив.

Кабинетът вчера разпредели 259 млн. лв. от актуализацията, като останалите близо 30 млн. лв. от парите остават в резерва. 86 млн. лв. отиват в енергетиката за покриване на намалението на тока с 5%, 40 млн. лв. са за социални плащания, 15 млн. лв. са за земеделците. Останалите 116 млн. лв. са за покриване на различни дългове на министерствата, като от тях за разплащане към бизнеса ще отидат около 70 млн. лв.

ТЕГЛИМ НОВ ЗАЕМ ДОГОДИНА

Догодина България отново ще излезе на международните пазари с нова емисия дълг, съобщи пред Ройтерс финансовият министър Петър Чобанов. Целта е да се рефинансира втората емисия облигации от дълга “Велчев”, чийто падеж настъпва през януари 2015 г. Книжата са на стойност 1,1 млрд. долара.

До края на тази година пък България ще вземе от чужбина заем до 400 млн. евро, с който да финансира дефицита за т.г. и да закрепи фискалния резерв. Все още не е решено дали дългът ще се вземе под формата на синдикиран заем, или на еврооблигации, каза още Чобанов.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив