27 Април 2024, 04:08 Днес (0) | Вчера (11)

Сливането на празниците реже от отпуска

15 Ноември 2013 09:04 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2013, 09:07

Заимстваме модела от Франция за по-малко загуби в икономиката

По празниците десетки хиляди коли напускат големите градове, въпреки че учрежденията работят.
Сливането на празниците с "подаряване” на допълнителни почивни дни да се компенсира с пропорционално орязване на годишния отпуск вместо както в момента – с отработване в събота. Това предложи вчера от парламентарната трибуна червеният депутат и зам.-председател на бюджетната комисия Петър Кънев. Той подчерта, че това е моделът, който действа във Франция и редица други държави и било крайно време да се въведе и у нас.

Само преди ден правителството взе решение за допълнителна работна събота - 21 декември, за да се съберат общо пет почивни дни на служителите за Коледа. Според Кънев обаче тази практика не се отразява положително на бизнеса, а оттам и на икономиката на страната като цяло, тъй като реално не се спазва. В съботите, които уж трябва да се отработват, още по обяд изходите на София се задръстват от заминаващи коли, описа ситуацията Кънев. Затова според него много по-ефективно би било дадената като бонус почивка да намалява със съответния брой дни редовния отпуск на служителите, който и без това масово не се използва напълно. Той призова правителството да предприеме стъпки за преговори с бизнеса и синдикатите за промяна на модела.

"Това е проблем, който може да бъде решен”, коментира идеята на Кънев социалният министър Хасан Адемов пред "Монитор”. Той обаче предупреди, че ще бъде трудно убеждаването на социалните партньори за отпадане на работната събота за сметка на отпуска.

"За пръв път чувам такава идея, но можем да я обсъдим”, заяви готовност за дебат по въпроса и шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

Вчера Петър Кънев отново повдигна въпроса с необходимите мерки, които трябва да се вземат срещу укриването на осигуровки. Той защити дългогодишните настоявания на синдикатите за криминализиране на умишленото неплащане на осигуровки. Само преди месеци обаче парламентът отхвърли законодателни поправки в тази насока с мотива, че предложените текстове не дават достатъчна защита за работниците и служителите.

Зам.-шефът на бюджетната комисия настоя още да се помисли за изработване на формула за определяне на размера на минималната заплата в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив