06 Май 2024, 03:40 Днес (0) | Вчера (1)

Сметките за ток и парно са като шпионска шифрограма

21 Февруари 2013 08:34 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 февруари 2013, 08:37

До 15 септември казват законно ли са определяни цените

Председателят на Сметната палата Валери Димитров смята, че действащата в енергетиката нормативна база изключително затруднява потребителите. Сметките за ток и парно са като шпионска шифрограма. Това стана ясно вчера от думите на председателя на Сметната палата Валери Димитров, след като като Народното събрание възложи на одитната институция да провери формирането на цените в енергийния сектор.

Димитров обясни, че за целите на одитите експертите на Сметната палата трябва да проучат детайлно Закона за енергетиката, наредбите, свързани с ценообразуването, методиката и указанията на ДКЕВР. Голяма част от тези актове приличат на шпионска шифрограма, трябва специален код да ги разбереш, коментира Валери Димитров. Според него едва ли някой ги е прочел в пълния им обем освен съставителите им.

Шефът на Сметната палата добави още, че съществуващата в момента уредба повече прилича на ребус вместо на нормални актове, свързани с регулирането и контрола, и изключително затруднява потребителите.

Въпросът е да се види какъв е регулативният продукт на ДКЕВР, т.е как комисията си е вършила работата, защитавала ли е потребителите, обосновани ли са нейните регулации на цените, има ли ефективен контрол върху енергийните предприятия, разясни Димитров.

Общо три са одитите, които Народното събрание възложи вчера на Сметната палата и й даде срок за изготвянето им до 15 септември. Единият е за регулирането на цените и контрола на прилагането им по отношение на „Топлофикация София” и другите топлофикации. Вторият одит е на икономическото министерство и е за това как министерството контролира топлинните счетоводители. Третият е на самата „Топлофикация  София”. И трите проверки ще обхванат периода от 1 юли 2007 г. до края на април 2013 г. Според Валери Димитров поставеният срок от 15 септември е разумен.

НЕК смята как да намали тарифите
НЕК прави разчети за това откъде и как могат да бъдат намалени цените на тока, съобщиха за „Монитор” от пресцентъра на електрическата компания. Във вторник премиерът Бойко Борисов каза, че еленергията може да поевтинее с 8% от началото на март, като се увеличат количествата от АЕЦ „Козлодуй” и се намалят загубите на ЕРП-тата.  Ден по-късно от ДКЕВР обясниха, че чакат заявление от НЕК и ЕСО (преносния оператор) за промяна на квотите на централите за регулирания пазар. Едва тогава можем да започнем работа по намаляване на цените, обясни Анжела Тонева, член на ДКЕВР. Методът на регулиране на НЕК и ЕСО позволява техните цени да бъдат намалявани по време на регулаторния период, обясни тя. И добави, че икономическата ситуация в страната се променя много бързо и това дава основание на ДКЕВР да постанови ценови промени преди 1 юли 2013 година.

След 16 април става ясно отнемат ли лиценза на ЧЕЗ
След 16 април ще стане ясно дали ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ. Това обясни вчера Андон Роков от ДКЕВР. След 4-часово заседание във вторник вечерта комисията взе решение за откриване на процедура по отнемане на лиценза на двете дружества на ЧЕЗ – снабдителното и разпределителното. В момента тече 7-дневен срок, в който ЧЕЗ може да възрази срещу процедурата, но няма право да я обжалва в съда. След това компанията има още 7 дни да преустанови нарушенията. Дали го е направила, ще проверява специална работна група от ДКЕВР, като резултатите от проверката ще бъдат обявени на открито заседание на 16 април. Оттам нататък ДКЕВР ще решава дали да отнеме лиценза на ЧЕЗ, като за това няма срок.

Основание за старт на процедурата по отнемане на лицензиите са нарушения, открити от Агенцията за държавна финансова инспекция. На двете компании на ЧЕЗ – снабдителната и разпределителната, са съставени общо 21 акта. Въпреки че по-голямата част от тях са по Закона за обществените поръчки, според Андон Роков има и такива по енергийния закон, които могат да доведат до отнемане на лицензията. Роков съобщи, че и ЕВН е с 4 акта, а за „Енерго-Про” те са 4 или 5. Засега при тези две дружества обаче няма причини за стартиране на процедура за отнемане на лицензиите.

Шефката на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова коментира и казуса с обявеното от Яне Янев във вторник вечер решение на комисията за ЧЕЗ. Тя обясни, че той не е участвал в заседанията на комисията, а е дошъл само да провери дали не се упражнява политически натиск върху ДКЕВР.

И комисията за конфликт на интереси погна Семерджиев
Проверка на бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и на екссъветничката на Трайчо Трайков Александра Ланг започва комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

За Семерджиев проверката ще е за издадения лиценз на “Проенерджи трейд”, от която той се оказа, че си е купил евтина къща във вилното селище Кошарица край Несебър. За Александра Ланг пък ще се установява дали има конфликт на интереси при изработката на бранд България. За нея беше установено, че докато е съветвала Трайков, е била и в обединението, спечелило конкурса на стойност 1,6 млн лева.

Третият случай, който ще проверява комисията, касае дъщерята на кмета на община Хаджидимово, за която се твърди, че е придобила земя на манастира „Свети Георги”, върху която строи хотел с басейн. Ако бъде установен конфликт на интереси, всеки един от тримата ще бъде наложена глоба между 5000 до 7000 лв. Освен това ще им бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит, както и равностойността на получената материална облага.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив