19 Май 2024, 18:51 Днес (0) | Вчера (0)

Съдът: И Мариана има вина, че е убита от кола

16 Април 2013 08:36 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2013, 08:38

Смъртоносният удар е бил последица от неправилното движение на Мариана и неправомерното изпреварване на Димитров

Условната присъда на шофьора на маршрутното такси, което помете и уби 22-годишната студентка Мариана Карабулева, беше потвърдена от Софийския апелативен съд. Причината - Мариана вървяла по средата на пътното платно и така спомогнала да бъде блъсната смъртоносно.

Трагичният инцидент стана на 14 февруари миналата година в Студентския град. Мариана вървяла под ръка с приятелка срещу посоката на движение до отрупания със сняг тротоар по бул. "Климент Охридски". Микробусът "Ситроен", управляван от 62-годишния Димитър Димитров, прекосил непрекъсната линия, която забранява изпреварване, за да задмине автобус на градския транспорт.

Зловещият удар

Навлязъл в насрещното и блъснал момичето. Мариана ударила главата си в предното стъкло на маршрутката, паднала върху заснежения тротоар и издъхнала веднага. А от удара ситроенът се завъртял и се блъснал в автобуса.

"Стига с тия условни присъди. Това е подигравка с хората", изплака пред "Труд" Емилия Карабулева - майка на убитата студентка.

Всъщност първоначално прокуратурата сама предложила на Димитров да се споразумее с него за условно наказание. До сключване на споразумение обаче така и не се стигна, тъй като два часа преди насрочване на заседанието за одобряването му от съда бившият вътрешен министър Цветан Цветанов публично се обяви против. Цветанов се появи в ефира на Би Ти Ви и призова репортерите да отразят делото, в което прокуратурата се "здрависва" с обвиняемия за убийство на пътя.

От своя страна прокуратурата мигом оттегли споразумението и Димитров бе пратен на съд по общия ред. Няколко месеца по-късно Софийският градски съд произнесе присъдата си. Наказанието бе същото, каквото прокуратурата бе предвидила в неуспялото споразумение - 3-години условно с 5-годишен изпитателен срок и 6 години забрана за Димитров да сяда зад волана. Преди дни Софийският апелативен съд потвърди тази присъда.

Смъртоносна грешка

В решението си магистратите посочват, че Димитров е нарушил Закона за движение по пътищата, като предприел изпреварване при непрекъсната линия. Освен това карал с 58 км/ч при разрешена скорост 40 км/ч. Въпреки това съдиите подчертават, че нарушение е било извършено и от Мариана. Тя е имала право да върви по пътя заради невъзможността да се движи по заснежения тротоар.

По закон обаче е трябвало да ходи "по възможност най-близо" до тротоара. А на практика тя била на около метър и половина навътре в широката три метра и половина пътна лента. "Вместо да се движи зад приятелката си, тя е била вдясно до нея", посочват съдиите. И подчертават, че именно това нарушение на Мариана като пешеходец е струвало живота . Доказателство за това е, че другото момиче, което е вървяло до бордюра, е оцеляло.

С други думи - смъртоносният удар е бил последица от неправилното движение на Мариана и неправомерното изпреварване на Димитров.

Магистратите посочват, че това по никакъв начин не би трябвало да оневинява шофьора, но би смекчило наказателната му отговорност.

Така, предвид факта, че Димитров е съден по съкратената процедура, съдът намалява наказанието му с 1/3. А до условното наказание се стига, тъй като шофьорът бил с чисто съдебно минало и добри характеристични данни - за 45 години зад волана имал само две нарушения през 2004 г. и 2005 г. Освен това се отнасял "критично" към стореното и съдействал на разследващите. Важно било също, че при инцидента не е употребил алкохол.

Нагло поведение

Според майката на Мариана обаче отношението на шофьора не било коректно. "Не мога да простя наглото му държание. Поведението му не прави чест на 62-годишен човек. Три часа детето ми е лежало в снега цялото в кръв, без той дори да доближи до него, да се опита нещо да помогне. Казал само: "Ами, стават такива неща", и запалил цигара", казва Емилия Карабулева.

Тя вече е протестирала решението на апелативния съд пред Върховния касационен съд.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив