08 Май 2024, 16:16 Днес (9) | Вчера (11)

Цените на имотите в столицата и големите градове на страната вече се успокояват

01 Ноември 2005 08:57 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Главната причина е в нарастващото предлагане

Бумът с цените на недвижимите имоти в България, по всичко личи, е към края си. Последните безпристрастни данни и състоянието на пазара навеждат на този извод, като очерталата се тенденция в момента е към стабилизиране, леко понижение в повечето региони на страната и увеличаване на предлагането на имоти, смятани доскоро за хронично липсващи на пазара.
Първият сигнал за стабилизиране на цените дойде от столицата - трети последователен месец офертите "продава" не променят съществено основните си стойности. Това се вижда ясно от предложенията в imoti.net, които вече надминават 100 хиляди. Така например, в избрани произволно пет квартала на столицата движението на цените на жилищата от август до октомври се изразява в 5-8 евро на квадрат и то само за два района. Останалите са с напълно съвпадащи стойности. При това изборът включва част от престижните квартали на града - "Борово" - еднакъв среден праг на офертите "продава" за двустайни апартаменти през август и октомври - по 570 евро на квадрат; "Младост-1" - разминаване с 1 евро на квадрат при същия сегмент на пазара - 563 евро сега срещу 562 през август. В "Стрелбище" разминаването също е несъществено - 4 евро на квадрат - 742 евро сега срещу 746 през август.
Вторият много силен и ясен сигнал за стабилизиране на пазара и успокояване на цените идва от Националния статистически институт. От 28 наблюдавани областни градове в 9 имаме понижение на средните цени, съпоставени с второто тримесечие на годината, в още девет региона имаме незначително поскъпване с около 1-2%, което очевидно може да се дължи и на конюнктурни причини, и само в два региона - Хасково и Разград, поскъпването е със значителните 11 и 18% спрямо второто тримесечие на годината. В останалите региони поскъпването е между 2 и 9%.
Третата причина за изводите, че е сложен край на безумния и необоснован икономически ръст на цените на имотите, е свързана с увеличеното предлагане на имоти, доскоро считани за липсващи на пазара на столицата и по-големите областни градове - маломерните едностайни и двустайни жилища.
Справка във водещи агенции за недвижими имоти в столицата показва, че в края на октомври на пазара се предлагат близо 700 едностайни маломерни тухлени апартамента. Средната им цена е около 650 евро на квадратен метър. Причината за това масово предлагане на търсените едностайни жилища е в цената - очевидно тя вече е на онзи връх, който гарантира стабилизация поне в следващите две-три години. Това на практика означава, че собствениците, които имат такива търсени жилища, и досега не са ги продавали поради очакванията, че цената ще расте, вече са променили мнението си. А имат и реални основания за това - в момента има предложения, които едва ли могат да се възприемат като нормални за българския пазар. Например, едностаен апартамент в новострояща се сграда в квартал "Бъкстон", който се продава за малко над 40 хиляди евро. Всъщност за тези пари се дава 1 стая - дневна с трапезария и кухненски бокс. Сградата ще бъде газифицирана и завършена до края на 2006 г.
В интерес на истината трябва да отбележим, че това е изолиран случай. Но не са такъв случай многобройните оферти за продажба на едностайни на нива от 750-900 евро на квадрат, повечето от които в строеж. Става дума за имоти в кв. "Гео Милев", централната градска част, включително и по ул. "Г. С. Раковски", и други предпочитани места.
Очевидно нивото от средно 800 евро на квадрат се оформя като приемливо за страната за най-търсените жилища. И това ще остане така поне една-две години, а е възможно и повече. Така че тенденцията на пазара постепенно се обръща, предлагането се увеличава и това няма как да не постави под натиск цените. Този път обаче в посока надолу.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив