29 Март 2024, 02:44 Днес (0) | Вчера (11)

Четири нови комисии за жалби на потребители

04 Март 2015 06:30 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2015, 06:30

е ще бъдат специализирани в областите енергетика, телекомуникации, транспорт и финансов сектор

Четири нови помирителни комисии ще помагат при решаването на спорове между потребителите и търговците. Те ще бъдат специализирани в областите енергетика, телекомуникации, транспорт и финансов сектор. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, публикувани на сайта на правителството, чрез които се въвеждат изискванията на европейски директиви.

Новите структури ще работят към Комисията за защита на потребителите (КЗП), подобно на сега действащите общи помирителни комисии. Те помагат при решаване на спорове, свързани с гаранцията на стоките, правото на рекламация, неравноправни клаузи в договорите с клиентите и др., като целта е да се избегнат по възможност съдебните дела.

Секторните помирителни комисии ще се състоят от трима членове. Председателят на всяка от тях ще бъде избиран от регулаторния орган в съответния сектор, например ако спорът е в сферата на енергетиката, това ще е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Експерти обясниха, че по сега действащия закон регулаторите не са длъжни да се ангажират в работата на тези комисии. Затова целта на промените е да се подобри експертизата на секторните комисии. Останалите двама членове на комисиите ще се излъчват съответно от КЗП и от браншовите организации в съответния сектор.
Комисиите ще могат да участват в разрешаването както на национални, така и на трансгранични спорове.

Алтернативните органи трябва да помагат за разрешаване на споровете без излишни разходи, продължителност и сложност на процедурата. Например ще бъде създадена онлайн платформа за решаване на спорове. Предвижда се още произнасянето да е до 90 дни, след като са събрани всички документи по казуса. За да се приложи решението на тези органи, е необходимо съгласие от двете страни.

Предвижда се още сдруженията на търговци или професионалните организации също да създават органи за разрешаване на спорове, стига да отговарят на законовите изисквания. Списъкът с помирителните структури ще се одобрява от министъра на икономиката, а първият вариант трябва да е готов до 9 януари 2016 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив