07 Август 2024, 04:36 Днес (0) | Вчера (2)

Щети за над 1,5 млн. лв. след водния ад в Бургас

09 Септември 2014 07:06 в. Новинар по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2014, 00:09

Прокуратурата започва проверка на басейновите дирекции

Обстановката в страната постепенно се нормализира след проливните дъждове, които миналата седмица предизвикаха наводнения на много места в страната. Равносметката показва, че от потопите са били засегнати около 80 селища у нас, а много семейства са останали без покрив над главата си. По предварителни данни щетите само в Бургаско, където загинаха трима души и вчера бе обявен за ден на траур, са над 1,5 млн. лв.

Бедственото положение в Гълъбово, където бяха залети 102 къщи, бе отменено, но ситуацията в Берковица продължава да е тежка. Местните хора все още имат остра нужда от храна, вода, лекарства и дрехи. Бедственото положение остава и в Харманли и Симеоновград, които са сред най-пострадалите общини.

Все още има селища без ток, съобщи Нова телевизия. Десетки семейства са останали без покъщнина след пороя, залял приморското село Ново Паничарево. След потопа там щетите са най-големи, след като близо 50 къщи бяха унищожени от двуметрова вълна от река Ропотамо. По-спокойна е ситуацията в димитровградското село Странско, където в събота под вода останаха над 30 къщи.

Движението на влаковете в участъците Стара Загора – Димитровград и Стара Загора – Чирпан е възстановено, съобщиха от БДЖ.

"Определено мога да кажа, че има общини, които явно са си свършили работата и в които се вижда, че водата по улиците се поема от шахтите, докато има общини, които явно не са свършили тази работа и оттам вече, както се казва, в коритата на реките вода няма, а по улиците – до колене", коментира пред БНТ служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Преди повече от седмица той е изпратил писма до общините да си почистят коритата с подробен списък какво трябва да се направи – дерета, канализации, речни корита. Една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи е да се глобяват общините, които не си вършат работата, превантивно, коментира той. С решение на Министерския съвет е поискан мониторинг на водоемите в страната, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България.

Междувременно Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка в басейновите дирекции и в общините по повод невижданите наводнения в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Изискани са документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения, дали са съставени карти на районите под заплаха от водно бедствие и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на такова, се уточнява в съобщението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Август 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7835
GBP 2.4796 2.4887 2.2774
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив