26 Април 2024, 12:05 Днес (5) | Вчера (14)

Застраховането посочено сред професиите, застрашени от бърнаут

17 Май 2017 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2017, 11:36

Журналистите „изпадат“ от класацията на застрашените от синдрома на професионалното прегаряне

Пет професии влизат в рейтинга на най-застрашените от синдрома на професионалното прегаряне, сочи ново изследване на украинския кадрови портал HeadHunter. В проучването, проведено през април тази година, са участвали 857 респонденти от различни региони на Украйна.

Любопитното е, че сред петте професии, е включена и тази на застрахователя. Останалите в ТОП-5 са: учители, лекари, банкери, социални работници и продавачи.

Данните сочат, че представителите на социономическите професии (или комуникативните професии от типа "човек – човек", "човек – колектив") са склонни към бърнаут повече, отколкото останалите професии.
Украинците считат, че възпитателите и учителите са най-склонни към нервни сривове и емоционално прегаряне – 42% от запитаните са посочили, че именно работещите в образователната сфера най-често преживяват стрес на работното място. Медицинските работници също са подложени на изключително напрежение – всеки четвърти респондент счита, че огромната отговорност за живота и здравето на пациента се стоварва с всичка сила всеки работен ден върху медиците и те твърде често чувстват нервно перенапрежение, което може да доведе до професионално прегаряне. Аналогичен е броят на запитаните (25%), които отбелязват, че съществено напрежение имат и работещите във финансовата сфера.
Всеки пети запитан е убеден, че социалните работници достатъчно често страдат от емоционално прегаряне. Спецификата на работата им налага дълбоко навлизане в сериозните проблеми на хората, които търсят помощ в центровете за социална защита.
19% от украинците считат, че продавачите също са в зоната на риска от появата на емоционални разстройства и стрес. Обслужването на клиенти в търговските обекти нерядко предизвиква не само умора, но и емоционално натоварване.
14% от респондентите са убедени, че работещите в правоохранителните органи също рискуват да получат психологическа травма и емоционална тежест.
Според 13% от запитаните, и представителите на творческите професии могат да прегорят професионално заради това, че нестандартното възприемане на света може да доведе до емоционален конфликт. За 12% от участниците в проучването, представителите на IT-сферата също са сред застрашените от бърнаут заради липсата на реално общуване, както и заради  постоянния стрес от притискащи срокове. Всеки десети смята, че и психолозите могат да бъдат подложени на професионално прегаряне, ако приемат емоциите и проблемите на своите пациенти върху себе си.
Глобалният извод от проучването сочи, че към момента поне половината украинци са в състояние на емоционално професионално прегаряне, а всеки трети работещ е изпадал в такова състояние поне веднъж в професионалната си кариера.

Кои професии са изключени от този списък?
Според новото проучване, журналистите и PR-специалистите страдат по-малко от бърнаут синдрома.

Кои са пътищата за справяне с проблема?
47% от респондентите считат, че най-добрата "противоотрова" е хобито. За 40% от запитаните единственото лекарство е радикална промяна в професионалния живот и смяна на работното място. Като добър начин за избягване на бърнаут синдрома е посочен здравият пълноценен сън. За една трета рецептата е заниманието с някакъв вид спорт. Всеки четвърти счита, че дългата отпуска също дава добри резултати. В същото време 24% от респондентите са убедени, че не е нужно да се взема дълъг отпуск, защото той ще засили още повече чувството на неудовлетвореност, а е достатъчно само да се отпочине качествено през съботно-неделните дни. За 22% най-важно е правилното разпределение на времето и живот по приоритети. 14% от запитаните търсят утеха в семейството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив