28 Септември 2024, 22:30 Днес (0) | Вчера (0)

Deutsche Telekom намери аргументи в спора си със синдикатите

21 Юни 2007 13:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Промените ще засегнат преди всичко служителите на подразделението Deutsche Telekom, предлагащо фиксирани връзки

Deutsche Telekom (DT) постигна споразумение със синдикатите, в съответствие с което ще бъдат понижени заплатите при удължаване на работната седмица на служителите на телекома. Споразумението става факт след дълги преговори, които продължиха близо 6 седмици.
Промените ще засегнат преди всичко служителите на подразделението Deutsche Telekom, предлагащо фиксирани връзки. Техните заплати ще бъдат намалени с 6.5%, а продължителността на работната седмица ще бъде увеличена от 32 до 36 часа. Като компенсация компанията гарантира заетостта и пенсионните им отчисления до 2012 г.
T-Com – подразделение на Deutsche Telekom, работещо на пазара на фиксираните мрежи в последните години изпитва сериозни финансови трудности, предизвикани от сериозната конкуренция на нискотарифните компании, както и растящият брой на абонатите на мобилни връзки. През май дружеството отчете спад на приходите си за първото тримесечие от почти 58%, както и за понижаване на броя на абонатите през трите месеца с 500 000.
Наскоро германско издание излезе с коментар, озаглавен “Реформите в Deutsche Telekom - “Мисията невъзможна”.
Според данните на изданието нито един председател на Надзорния Съвет на Deutsche Telekom в последните години не е изкарвал мандата си докрай. На този пост се изредиха Хелмут Рике, Рон Зомер и до скоро  Кай-Уве Рике. Федералната Република, която е мажоритарен  собственик на акционерното дружество, е недоволна от  икономическото му развитие, поради което местата по върховете са доста ветровити.
Може обаче още отсега да се предвиди, че новоизбраният шеф Рене Оберман, който досега ръководеше дъщерното дружество Т-Mobile, вероятно ще го сполети подобна съдба. Защото онова, което държавата и акционерите искат от бившия монополист в сферата на телефонните услуги, е да измери квадратурата на кръга. От една страна желанието на телекомуникационният пазар е да се води конкурентна борба. Тя доведе до голямо съживяване на конюнктурата в бранша и значително намали  цените на телефонните разговори за потребителите благодарение на по-голямото предлагане.  От друга страна обаче, свободната конкурентна борба се отрази неблагоприятно на бившия монополист. 
Щом като финансовият министър, който притежава близо една трета от акциите на Телекома, продължава да очаква високи темпове на прираст, бликащи печалби и растящ борсов курс, явно е, че подобно поведение е най-малкото лицемерно, защото ситуацията на пазара би трябвало да му е добре известна.
Новият шеф на Deutsche Telekom се намира в същата клопка, както предшественика си Кай-Уве Рике.
Той е затиснат между един гигантски, застинал апарат с армия от неуволняеми държавни служители и  исканията да оперира на пазара също толкова гъвкаво и икономично, колкото и безбройните новопоявили се играчи. В същото време обаче на шефа на Телеком не му е разрешено да съкращава хора поради вътрешни реформи на предприятието. Мисията му на практика е напълно невъзможна. Новопоявилите се играчи на пазара на телекомуникациите са  израснали по естествен път и имат адекватно кадрово покритие, докато Телекомът е принуден  да влачи на гръб огромно количество ненужни служители, завещани му още от времената, когато беше в  позицията  на държавен монополист.
Колко е огромно и тежко това бреме може ежедневно да се види. Конкурентната борба на телекомуникационния пазар  се надзирава от специален регулативен орган, който следи за това бившият монополист да предлага на останалите субекти на пазара ползването на преносната мрежа на себестойностни цени. Следователно всички фирми имат приблизително едни и същи изходни позиции и  ценови структури. Те обаче  се отличават освен  с оптимизирания си кадрови състав – още и с ефективност, гъвкавост и близост до клиентите – все неща, които  решаващо недостигат на Deutsche Telekom. Конкурентите на бившия монополист отдавна  схванаха също и това, че фиксираната мрежа, мобилната мрежа и интернет са три взаимнопроникващи се сфери. Те предложиха изгодни за клиентите пакетни цени по едно време, по което в ръководството на Deutsche Telekom все още се водеше ожесточена борба за надмощие между шефовете на въпросните три отдела. 
Едва сега, т.е. прекалено късно, Телеком започва също да предлага пакетни цени за фиксиран телефон, мобилен телефон и интернет, докато  другите конкуренти отдавна вече са се утвърдили с подобни оферти. Затова новият шеф на Deutsche Telekom никак не е за завиждане. Докато държавата иска от него да измери квадратурата на кръга, бъдещият му неуспех е отсега гарантиран.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив