13 Октомври 2024, 07:19 Днес (0) | Вчера (0)

Иван Искров откри нов Учебен център по проект "Укрепване на институционалния капацитет на централната банка"

27 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Проектът е между БНБ, Френската и Холандската централна банка

Управителят на БНБ Иван Искров откри нов Учебен център, създаден по съвместен проект “Укрепване на институционалния капацитет на централната банка” между БНБ, Френската и Холандската централна банка.
Преди откриването в БНБ се проведе редовно заседание на Управителния комитет по Договора за сътрудничество между трите централни банки. Договорът е част от проекта, в рамките на който бе създаден и учебния център, финансиран по програма ФАР на Европейския съюз (ЕС) и съфинансиран от националния бюджет.
Заседанието на Управителния комитет бе ръководено от г-жа Ноарклер-Шонберг, съветник на Управителя на Френската централна банка, и г-н Кабакчиев, подуправител на БНБ. На срещата присъства г-н Боб Спиновен, координатор на техническата помощ от страна на Холандската централна банка, както и представители от Делегацията на Европейската комисия в България.
По време на заседанието партньорите от БНБ, Френската и Холандската централна банка направиха преглед и оценка на извършената работа и постигнатите резултати в периода 1 януари – 31 март 2004 г. и набелязаха конкретни стъпки, които да бъдат предприети в рамките на Договора до края на юни 2004 г.
Договорът за сътрудничество бе подписан през септември 2002 г. и има за цел да подготви БНБ и българския банков сектор за успешно присъединяване и пълно интегриране към финансовата система на ЕС. Техническата помощ, която се осигурява чрез договара, е насочена към по-нататъшната хармонизация на банковото законодателство с правото на ЕС, към приемане и прилагане на стандартите и изискванията на Европейската централна банка и Европейската система на централни банки, както и към укрепване на платежната и счетоводна система, на паричната статистика и статистиката на платежния баланс, банковия надзор и вътрешния одит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив