13 Октомври 2024, 11:18 Днес (0) | Вчера (0)

Кабинетът форсира приватизацията с нови промени в закона

29 Април 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Липсата на финансова обосновка за обезпечеността и ресурсите на отрасловите министерства да готвят стратегии и да преструктурират дружествата преди продажбата им е забавила приемането на новите промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол /ЗПСК/, научи в. Пари.

Ведомството на Велчев е настояло за точни разчети с какви средства ще оперират експертните екипи, след като звената за приватизация и контрол бяха закрити преди 2 г. и всички ресурси са съсредоточени в Агенцията за приватизация. Очаква се днес правителството да одобри промените след повече от месец съгласувателна междуведомствена процедура.
Предвижда се занапред Министерският съвет с мотивирано решение да одобрява приватизационните сделки, включително договорите и другите документи, които АП следва да подпише с избрания купувач. Продажбите ще осъществява АП, която няма да бъде трансформирана в търговско дружество, каквото беше първоначалното намерение на МИ. Кабинетът ще определя и сроковете за представяне на декларация за произход на средствата и за сключване на приватизационен договор. Ако МС не одобри договора и другите документи по сделката, процедурата за приватизация се прекратява.
Вариантът, който МИ предлага, е АП и АСК да се управляват само от изпълнителни съвети - с 5-има членове в АП и 3-ма в Агенцията за следприватизационен контрол. Целта на промяната е да се постигне по-голяма мобилност при вземането на решения, е записано като мотиви в проектопромените. Очаква се да отпаднат и текстовете за икономически ефективна приватизация, които са доста уязвими при съдебното обжалване.
Както писа в. Пари, някои от поправките в закона може и да не минат в пленарната зала дори ако правителството ги одобри. Причината е в оформилата се вече силна опозиция срещу предложенията на икономическото министерство, включително и сред депутатите от коалиционния партньор ДПС. Недоволство има например срещу премахването на политическите надзорни съвети в двете агенции и лишаването на парламента от възможността да одобрява приватизационните стратегии на големите дружества.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив