01 Октомври 2024, 05:27 Днес (0) | Вчера (1)

УС на НЗОК прие отчет за изпълнение на бюджета за декември и класификатор на длъжностите

01 Февруари 2005 16:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На проведеното заседание на УС на НЗОК беше приет отчет за касовото изпълнение на бюджета на НЗОК за месец декември 2004 г.и към 31–ви декември 2004 година

Приет беше и класификатор на длъжностните наименования, кодове и степени по Националния класификатор на професиите, които могат да се използват в НЗОК, съобщиха от Здравната каса, цитирани от "Агенция Фокус".
Утвърдени бяха критерии за лечение по две програми за скъпоструващо лечение: Програма за лечение на болест на Паркинсон и Програма за лечение на високорискови пациенти с остър коронарен синдром, чрез ранно прилагане на липидопонижаваща терапия. Предстои да бъдат утвърдени и критериите за Програмата за лечение на полиневропатия с изразен болков синдром при болни със захарен диабет.
Взето бе и решение всеки от членовете на Управителния съвет на НЗОК ежемесечно да отделя от своето възнаграждение сумата от 50 лева, която да бъде превеждана по сметка на Център “Фонд за лечение на деца“. Центърът бе създаден с Постановление № 280 на Министерския съвет от 18 октомври 2004 г. с цел организационно и финансово подпомагане на деца до 18 години, нуждаещи се от диагностични и лечебни процедури, за които няма условия за извършване в България.
Във връзка с постъпили в НОИ и НЗОК сигнали, че изпълнителите на медицинска помощ връщат за изясняване и доказване на здравноосигурителния статус много пациенти, които са с непрекъснати здравноосигурителни права, в това число деца и пенсионери, на вчерашното заседание беше утвърден текст на писмо от НЗОК, БЛС и ССР до РЗОК и районните колегии на Български лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България.
В писмото се дават разяснения по прилагане на механизмите за спазване разпоредбите на чл. 109 от ЗЗО с цел елиминиране на затрудненията, създадени на пациентите във връзка с проверка на техния здравноосигурителен статус.
От информацията предавана от НОИ на НЗОК общопрактикуващите лекари получават всеки месец списъци за лицата с прекъснати здравноосигурителни права. Всички, които не фигурират в тези списъци не трябва да бъдат връщани за проверка на здравноосигурителния им статус.
За хора, които фигурират в списъците като неосигурени, но своевременно са внесли здравни осигуровки лекарите трябва да приемат удостоверение от НОИ, копие от платежен документ за платени здравноосигурителни вноски или разпечатка от интернет страницата на НОИ, където може да се види дали лицето е здравноосигурено към датата на прегледа.
НЗОК заплаща за медицинското обслужване на тези хора, стига при отчитането си в РЗОК общопрактикуващия лекар да представи копие от горепосочените документи – удостоверение от НОИ за платени здравни вноски, платежно нареждане или разпечатка от интернет страницата на НОИ с печат на лекаря.
Когато гражданин, постъпващ в лечебно заведение за болнична помощ бъде уведомен за неуреден здравноосигурителен статус, той ще бъде лекуван по клинична пътека ако до края на деня на хоспитализация представи документ за уреден здравноосигурителен статус. В този случай РЗОК заплаща клиничната пътека.
В писмото се напомня, че съгласно Закона за здравно осигуряване децата, пенсионерите и социално слабите категории лица се осигуряват за сметка на републиканския бюджет и е недопустимо те да бъдат връщани за изясняване на здравноосигурителния им статус.
По същата причина не може да се отказва медицинска помощ на новородени деца в периода до издаване на ЕГН. НЗОК заплаща за всички прегледи на новородените, съгласно разпоредбите на НРД 2005, независимо от периода на издаване на ЕГН след тяхното раждане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив