13 Октомври 2024, 11:17 Днес (0) | Вчера (0)

План за управление на природен парк "Рилски манастир" предвижда развитие на екологичния туризъм в района

29 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това е първият план за управление на природен парк у нас. В него са определени видовете дейности, които могат да бъдат извършвани на тази територия през следващите седем години.

Министерският съвет прие план за управление на природен парк "Рилски манастир". Това е първият план за управление на природен парк у нас. В него са определени видовете дейности, които могат да бъдат извършвани на тази територия през следващите седем години.

Основното предназначение на плана е да осигури опазването и поддържането на разнообразието на екосистемите и на видовете флора и фауна, осъществяването на научни, образователни и рекреационни дейности, създаването на предпоставки за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък на местното население, обясни Михаил Михайлов – началник отдел “Защитени територии” в Министерството на околната среда и водите.

Предвижда се с приемането и прилагането на плана да се постигне значителен обществен ефект не само в областта на опазването на биологичното разнообразие, а и в посока на развитие на екологичния туризъм, прилагане на устойчиви практики в горското и селското стопанство, привличане на донори и повишаване на социалния статус на местното население в региона на природния парк. Планът за управление е и инструмент за привличане на инвестиции.

Документът е разработен с безвъзмездната финансова помощ от Американската агенция за международно развитие, съгласно Меморандум между правителствата на САЩ и България.

Планът за управление на природния парк “Рилски манастир” е базиран на цялата налична информация и на солидни научни данни за биоразнообразието, за религиозните и културно-историческите ценности на територията на парка. В изготвянето му участваха повече от 40 специалисти от институтите на БАН, Дирекцията на Природния парк, координационния екип на проект ОБРИР, Софийския университет, социологически екип на фирма ACG, неправителствени организации.

Рилският манастир е включен в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. При последното  си  посещение през януари представители на организацията отправиха предложение за включване на природния парк в списъка на обектите на световното природно наследство.


Природният парк заема едва четвърт процент от територията на страната, но  в него се срещат почти половината от видовете растения и една трета от видовете гръбначни животни у нас. Паркът е богат на релефни форми, планински езера, високи върхове. Горите покриват повече от половината от територията му. Възрастта на дърветата е около 100 години, като на отделни екземпляри достига и до 300 години. Паркът е богат на водни ресурси. С размера на годишния си воден отток на единица площ той може да се смята за територията с най-висока водопродуктивност у нас. Природата, съхранена в парка, няма аналог в България, на Балканите и в Европа.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив