21 Септември 2024, 06:10 Днес (0) | Вчера (2)

Запорираха 3 млн. лв. на кмета и архитекта на Несебър

17 Април 2014 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 април 2014, 09:12

22 имота по морето са под възбрана

Имане на стойност 3 млн. лв., собственост на кмета и главния архитект на Несебър, беше запорирано вчера от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. До мярката се стигна, след като двамата чиновници получиха обвинения по скандала "Дюнигейт” и станаха клиенти на комисията.

Градоначалникът на морския град Николай Димитров е на път да се раздели с имущество на стойност 1 840 650 лв. Имането на главния архитект на Несебър Валентин Димов, което е било запорирано, е оценено на 874 905 лв.

Проверката на комисията срещу Димитров е започнала през декември 2012 г. Тогава било получено уведомление от прокуратурата, че градоначалникът е станал техен клиент и се разследва за длъжностно престъпление. За това престъпление кметът може да получи до 8 години затвор ако бъде признат за виновен. Освен това текстът от НК, по който се разследва Димитров, попада и в списъка на престъпления, за които лицата се разследват от КОНПИ.

По време на проверката инспекторите на комисията установили разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години в размер на близо 2 млн. лв. Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес”, собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.

Два месеца по-късно е получено уведомление, че с обвинение се е сдобил и главният архитект на Несебър. Валентин Димов също ще отговаря пред Темида за престъпление по служба. Анализът на доходите и имуществото му е показал разминаване с малко над 1 млн. лв. За него Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота в общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър. Освен това във фризера са пратени и лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в тримесечен срок комисията трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов.

След тръгването на скандала "Дюнигейт” през декември 2012 г. се оказа, че има редица нередности около издаването на разрешително. Още тогава строежът бе незабавно спрян, а разследващите подхванаха далаверите около строежа. Преди два месеца изненадващо пък се оказа, че багерите се завръщат на спорния терен от 29 дка край Несебър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7531
GBP 2.4796 2.4887 2.3296
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив