24 Април 2024, 05:46 Днес (0) | Вчера (6)

Предимно теглим суми в брой и по-малко плащаме с дебитната си карта

19 Май 2015 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2015, 12:58
Под лиценза на creativecommons

Популярността на картите с безконтактна функционалност се увеличава

Все по-силно изразена тенденция към широката употреба на дебитните карти като финансов инструмент установи проучване, проведено у нас за трета поредна година от финансовия портал MoitePari.bg. Същевременно, според резултатите от изследването, реализирано през април 2015 г. сред близо 1400 потребители на сайта, клиентите демонстрират известни познания и в същото време са налице някои  пропуски в употребата  на тези банкови продукти. 

83% от ползващите потребители посочват, че използват активно една или две дебитни карти, а повечето от тях притежават такава карта вече повече от 5 години (84%). Преводът на трудовото възнаграждение от работодател продължава да бъде основна причина, поради която притежателите на дебитни карти ползват този инструмент (47%). Друг значим фактор за избора на дебитна карта е по-голямата сигурност, без да е нужно да се носят пари в брой (20%).  Най-нисък е делът на онези, които виждат в дебитната карта възможност да управляват по-добре средствата си и да получават възвръщаемост от тях (1%).

"Въпреки че дебитната карта е популярен банков продукт, голяма част от потребителите имат напълно погрешни схващания за нейната същност. Потребителите я възприемат като задължителен продукт, по който могат да получават доходи, обезщетения и друг вид постъпления. Дебитната карта е инструмент, който улеснява използването на тези парични средства, налични по разплащателната сметка на потребителя", заяви Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg

Ползващите дебитна карта не са запознати с размера на лихвата, с която се олихвява сметката по картата им (39%). Мнозинството от далите отговор знаят, че сметката по дебитната им карта се олихвява, но не знаят точния размер на лихвата, с която се олихвява (26%). Тези данни са доказателство за това, че този лихвен доход се пренебрегва от потребителите, главно защото в по-голямата си част тези сметки се олихвяват със сравнително нисък лихвен процент (между 0,10 и 0,30% годишно).

За период от три поредни години се забелязва малък, но траен ръст (от около 3%) на потребителите, които притежават карти с такава функционалност. С развитието на технологиите се очаква безконтактните карти да бъдат налагани все повече, измествайки тези, които нямат такава функционалност. Според резултатите от проведената анкета 17% от ползващите потребители притежават безконтактна дебитна карта.

Почти половината от притежателите на безконтактни дебитни карти използват такава, защото им е била предложена от обслужващата банка (48%). За 21% причината е удобството при плащане на дребни суми, без да се въвежда ПИН код, а 17% са предпочели такъв вид карта, за да са в крак с новите технологии.

Основно предимство на картите с безконтактна функционалност е, че могат да бъдат използвани и като обикновени карти. Според проведеното проучване малко повече от половината от притежателите на такива карти заплащат безконтактно винаги, когато в търговския обект е разположен ПОС терминал за безконтактни плащания (53%). Въпреки увеличаващия се брой на тези ПОС устройства все още е проблем фактът, че голяма част от търговците не разполагат с тях.

Тегленето на суми в брой е посочено като най-често ползваната характеристика на картите (53%). 48% от притежателите на дебитни карти теглят суми в брой от 2 до 3 пъти месечно. Тези суми варират между 301 лв. и 400 лв. при една трансакция (29%).

Очаквано, повечето от отговорилите заявяват, че теглят суми в брой от банкомат на банката, която е издала картата (79%), като в този случай таксата варира между 0 и 0,40 лв. (68%). Обезпокояващ обаче е фактът, че относително висок остава дела по ползващите потребители, които не знаят размера на таксата за теглене в този случай (22%).
Голяма част от картодържателите не са запознати с размера на таксата при теглене на суми от банкомат на други банки (41%).

Едва 34% от анкетираните правят покупки на стоки и услуги в търговски обекти чрез ПОС терминал. Kартодържателите ползват дебитната си карта по този начин между 2 и 5 пъти месечно (36%), а стойността на покупките обикновено е ниска - до 50 лв. (24%) и от 51 до 100 лв. (21%).

Polzvashti_diagrami.pdf

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив