28 Март 2024, 16:16 Днес (10) | Вчера (12)

Публикуван е проектът на Националния план за въвеждане на еврото в България

05 Юли 2021 17:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2021, 17:30

Мнения и предложения по него се събират до 6 август

Публикуван за обществено обсъждане е проектът на Националния план за въвеждане на еврото в България. Документът може да бъде намерен в портала за обществени консултации на Министерския съвет, а мнения и предложения по него се събират до 6 август т.г.

Структурата на документа е организирана в шест глави, като първа глава представлява въведение.
Глава втора обяснява основните принципи, които ще се спазват в процеса на въвеждане на еврото.
Глава трета обяснява сценария и етапите в процеса на въвеждане на еврото.
Четвърта глава представлява преглед на правната рамка на ниво Европейски съюз, която регулира използването на еврото като обща валута и описва промените в националното законодателство, необходими за въвеждането на еврото. В пета глава е представена ролята на основните заинтересовани страни при приемане на еврото, а шеста глава описва мерките, които компетентните органи ще предприемат в различните области – публични финанси, публична администрация, финансов и нефинансов сектор, защита на потребителите и информационна кампания.

В доклада до Министерския съвет на финансовия министър Асен Василев се казва, че подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 г. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на единната европейска  валута ще  съвпада  с  въвеждането  й като  официална  разплащателна  единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. Предвидено е след влизане на страната ни в еврозоната в рамките на един месец левът и еврото да бъдат едновременно законно платежно средство. Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  В Плана са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г.
С въвеждането на еврото всички данъци, такси и други плащания към държавата и общините трябва да се извършват в евро. Изключение от това правило ще се прави в периода на двойното обращение на лева и еврото, т.е. един месец от датата на въвеждане на еврото. Всички плащания към и от бюджета следва да се извършват в евро от деня на приемане на еврото като законно платежно средство. Изключения правят касовите плащания към бюджета в периода на двойното обращение на лева и еврото, когато следва да има възможност тези операции да се извършват в двете валути.

Българската народна банка (БНБ) ще обменя безплатно банкноти и монети от лев в евро без ограничение във времето.

Поднадзорните на КФН предприятия от небанковия финансов сектор следва да се подготвят своевременно за работа с еврото. Експертно отговорна за оперативната подготовка на този сектор е РГ "Небанков финансов сектор" с водеща институция Комисията за финансов надзор.  Конвертирането на лева и преминаването към евро ще се осъществява по начин, който не уврежда финансовите интереси на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, както и на предприятията от небанковия финансов сектор, се казва още в публикувания за обществено обсъждане документ.

Все още няма официално изразени мнения по проекта, но днес пред БНР финансистът Емил Хърсев прогнозира, че при преминаване към еврото вероятно ще има известно покачване на цените в България, но този скок на цените ще е минимален и за кратко - около месец-два, след което те ще се върнат към нормалните си нива от преди еврото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив