25 Април 2024, 19:52 Днес (14) | Вчера (12)

"Биохим" въвежда картови транзакции в онлайн режим

07 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

От началото на следващата година "Биохим" ще предложи на картодържателите си преводи и транзакции чрез картите си в онлайн режим.

Това съобщи за "Дневник" Кохариг Паносян, ръководител "Картови разплащания" в ТБ "Биохим". Както е известно, сега от компанията за картови разплащания "Борика" заверяват сметките по банковите карти най-общо два пъти през деня - в 10.00 ч. и в 15.00 ч.

Това създава известно неудобство, тъй като, ако се нареди един превод към дебитна карта след 15.00 ч., парите ще могат да се теглят чак на следващия ден. "След въвеждането в действие на новия ни проект парите по картата ще могат да бъдат теглени още на следващата минута след внасянето им. Това ще е значително улеснение за картодържателите", смята Паносян. Освен това вече ще има една картова сметка, с която могат да се извършват всякакви плащания.

В момента сметките към една карта са две. Според Паносян това няма да доведе до удължаване на времето на една транзакция, както и няма да се отрази върху плащаните комисиони и такси. "Може да се очаква известно намаление от обединението на разплащателната и картова сметка, но все пак трябва да е ясно, че таксите, които банките удържат при всяко теглене, са стигнали възможното дъно", смята ръководителят на "Картови разплащания" в "Биохим".

В момента институцията предлага карти "Метро плюс", разплащанията по които не се оторизират от "Борика", а се обслужват и управляват директно от банката. До ноември се предвижда от банката да предложат и истинска кредитна карта.

По данни на "Борика" само от началото на годината броят на издадените карти е нараснал с 33%. Голяма част от банките търсят самостоятелни решения за предлагане на различни пакети от услуги, с които да привлекат повече клиенти. Обединена българска банка и Росексимбанк например разработват собствени картови центрове, напълно самостоятелни от "Борика". От двете банки обещават след въвеждането в действие на тези оторизационни центрове (това се очаква да стане до края на 2003 г.) техните клиенти да забравят за проблемите с тегленето на парите им (което се случва най-често по време на големи празници). Освен това времето на една транзакция ще се намали значително, както и ще е възможно да се ползват допълнителни услуги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив