07 Юли 2024, 03:49 Днес (0) | Вчера (0)

“Биохим” отчита засилен интерес към кредитите за закупуване на жилища

30 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Тенденция на стабилно увеличаване на броя на купените жилища чрез използване на банкови кредити през последните години, показва анализ на банка "Биохим", съобщиха от финансовата институция.

Тенденция на стабилно увеличаване на броя на купените жилища чрез използване на банкови кредити през последните години, показва анализ на банка "Биохим", съобщиха от финансовата институция.

Според анализа около 10 до 20 на сто от сделките за купуване на жилища в София, Пловдив и Варна се финансират по този начин.

Изследването на "Биохим" показва, че в резултат на увеличената конкуренция между банките, средните годишни лихвени проценти са паднали от 16-18% през 2000 г. на 12-14% през 2003 г. В същото време срокът на кредита се е увеличил и вече достига 15-20 години.

Според анализаторите на "Биохим" интересът към тези кредити се обяснява главно с това, че клиентите могат да купят жилището веднага, без да пестят с години и второ, не се налага кредитоискателят да ипотекира или да залага друга своя собственост.

"Ипотечните кредити са особено атрактивни за хора, които в момента плащат наем, тъй като месечната вноска по кредита им е съвсем малко по-висока от наема на жилището и за тях тегленето на кредит става по-изгодно", уточни Мария Илиева, изпълнителен директор в "Биохим".

По данни на Националния статистически институт, посочени в съобщението на банката, в България има 3.7 млн. домакинства в България, от които 2.3 млн. са в градовете и 1.4 млн. - в селата. 4.7% от тях планират да направят ремонт на домовете си тази година, а 1.1% възнамеряват да купят си купят нов дом.

"Биохим" заема пето място на пазара на ипотечните кредити по обем на отпуснатите заеми с около 3.22 на сто по данни към края на май 2003 г. и планира да увеличи пазарния си дял в ипотечното кредитиране до 6% в края на годината, пише в съобщението.

От юли банката е започнала да отпуска ипотечни кредити с по-ниски лихви в евро и лева, в по-голям размер и за по-дълъг срок на изплащане за кредити за строително-ремонтна дейност.

Лихвите по тях са с 2 - 2.5% по-ниски от стандартните за банката. Ипотечни кредити на преференциални лихви ще се отпускат до края на годината, като заемите, предоставени през периода, ще могат да се обслужват на по-ниските лихви за целия период на погасяване на кредита.

Ипотечните кредити са три вида - за покупка на недвижим имот до 50 хил. евро за срок до 15 години, кредит за строително-ремонтна дейност до 20 хил. евро за срок до 7 години и ипотечен кредит за текущи нужди до 10 хил. евро за срок до 5 години. Кредитополучателите могат да изберат валутата, в която да получат кредита между лева, евро или долари.

С вземането на ипотечен кредит "Биохим" предлага и безплатна дебитна карта Cirrus/Maestro с възможност за овърдрафт, при възникването на непредвидени разходи.

"Банката предлага гъвкави схеми за погасяване на ипотечните кредити - на равни месечни вноски, при намаляващи вноски и други схеми, при които в първите месеци на срока за погасяване клиентът да изплаща само лихвите по оставащата главница, а по-късно - самата главница", се посочва в съобщението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив