19 Април 2024, 04:34 Днес (0) | Вчера (11)

"Биохим" представи проект на облигации, обвързани с индекси

19 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Проект на облигации, обвързани с индекси и с гарантиране на главницата, представи пред потенциални инвеститори от пенсионния и застрахователния пазар вчера "Биохим".

За да бъдат емитирани ценните книжа, трябва да се съберат поръчки за минимум 5 млн. евро, обясни Божидар Кунов, директор "Търговия и продажби" в банката. Матуритетът им може да варира на три, пет или седем години. Кунов обясни, че облигациите ще се обвържат с популярни индекси като Nikkei, S&P 500, Dow Jones EURO STOXX 50 или с още други два други, структурирани от Хипоферайнсбанк. На този етап обаче не е възможно да се емитират облигации, обвързани с българския индекс SOFIX, въпреки сериозното му нарастване с над 200% от началото на годината. Пречката е в твърде малката ликвидност на българския фондов пазар.

Потенциалът за печалба е в повишението на стойността на всеки от индексите. "Инвеститорът не може да загуби, ако вложи парите си в тези облигации. В най-лошия вариант, ако индексът спадне, той ще е на нула, тъй като банката гарантира на 100% главницата", обясни още Кунов. Съществуват два варианта за изчисляване на индекса - в края на периода или като средна стойност по тримесечия. В първия вариант облигациите носят по-висока доходност, но рискът да не се получи печалба, ако падне индексът, е по-голяма. При втория вариант дори индексът да падне в един момент, остава налична печалбата от предходните тримесечия. Възможно е да се пуснат и облигации без гарантиране на главницата, обвързана с кредитния риск на трета страна.

Ако бъдат емитирани облигациите, обвързани с индекси, ще се третират за местна инвестиция и ще се третират от данъчна гледна точка по общия ред, по който минават всички други корпоративни облигации. Предвижда се да бъдат качени и на фондовата борса, като минималната котировка ще е 500 хил. евро. Качването за вторична търговия се планира да стане от четири до шест седмици след емитирането на книжата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив