28 Март 2024, 21:13 Днес (11) | Вчера (12)

Велчев представлява държавата в ДЗИ

14 Март 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

МФ иска компанията да е публична Финансовият министър Милен Велчев ще упражнява правата на държавата като акционер в ДЗИ, реши Министерският съвет на редовно заседание през изминалата седмица.

Правата на държавата като едноличен собственик на акциите от капитала в дружеството ще се упражняват от Министерския съвет.
След продажбата на основния пакет акции в ДЗИ от 80%, което стана през миналата година, държавата остана с дял от 20 на сто. Тогава мажоритарният дял беше купен за 21.5 милиона евро от свързаната с Емил Кюлев "Контракт София".
"С Разпореждане №95 на МС от 1997 година за преобразуване на Държавния застрахователен институт в еднолично акционерно дружество с държавно имущество е определено, че правата на държавата като едноличен собственик на акциите от капитала в дружеството ще се упражняват от Министерския съвет. В изпълнение на посоченото разпореждане през годините са приети редица актове на правителството по определени въпроси от компетентност на Общото събрание на акционерите", обясниха от пресцентъра на правителството. След като вече дружеството е приватизирано, единственият начин на упражняване на правата на държавата остава, като се назначи представител.
В края на миналата година държавата се опита да прокара в ДЗИ решение на Общо събрание на акционерите, с което дружеството да се преобразува в публично. Целта на това предложение бе да се пуснат на фондовата борса държавните акции. Тогава обаче основният акционер, представляван от Кюлев, отказа да направи ДЗИ публична компания с аргумента, че фондовият пазар в страната е твърде недоразвит.
Преди да бъдат направени официалните отчети за миналата година, не може със сигурност да се твърди, че ще има промяна в позициите на "ДЗИ - Общо застраховане" АД, въпреки че основните конкуренти на компанията ЗПАД "Булстрад" АД и ЗПАД "Алианц България" АД отчетоха значителен премиен прираст за 2002 година. От ДЗИ все още се въздържат да огласят резултатите си от миналата година, но досега те бяха на второ място в общозастрахователния сектор с около 18% пазарен дял. Със сигурност обаче държавата чрез своя наместник ще се опита да повлияе на управлението на компанията, която доскоро бе последното нечастно застрахователно дружество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив