05 Октомври 2024, 15:59 Днес (0) | Вчера (1)

ДЗИ и "Нефт и газ" дебютират на борсата в понеделник

08 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Покупката на акции от фондовата борса срещу компенсаторки се оказва много добра инвестиция, заяви председателят на Асоциацията на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов на пресконференция вчера, организирана по повод на започващите в понеделник аукциони за приватизация на пакети от 20% от капитала на ДЗИ и 49% от плевенското дружество "Проучване и добив на нефт и газ".

Книжата на "Булгартабак холдинг" струваха на компенсаторния сегмент 80 лв. за бройка, докато сега цената им е над 27 лв. в пари. Това означава доходност от около 35 процента. За сравнение непаричните средства струват на борсата по 24% от номиналната им стойност. Затова и Христов е оптимист по предстоящото пласиране на двете дружества от пула-мечта. Той се надява до края на годината да започнат търговете и за другите две компании от пула - БТК и Параходство "Български морски флот". Те обаче ще се проведат едва след решение на Агенцията за приватизация, уточни главният изпълнителен директор на ОББ Христос Кацанис.

Сметките на Христов показват, че продажбата само на телекомуникационната компания ще глътне най-малко половината от наличните в момента компенсаторки.

В Централния депозитар сега са регистрирани записи и бонове за 860-870 млн. лв. номинал.

Първоначалните цени, от които ще започнат аукционите за ДЗИ и "Нефт и газ", ще са съответно 54 лв. и 76 лв. в компенсаторки. Изчисленията показват, че ако 772 хил. акции от застрахователя и 427 982 бройки от проучвателната компания се реализират по тази стойност, ще бъдат употребени книжа за 85 млн. лева.

Ако на първите търгове няма достатъчно интерес, цената може и да се свали под тези нива в зависимост от договорките между АП и посредниците "NBGI - ОББ - Булброкърс". Аукционите ще се провеждат по същия начин, както и предишните (например за "Бугартабак") с една малка разлика. Времето за подаване на заявки ще бъде между 10.00 и 11.00 ч. на всеки работен ден. Нормалната борсова сесия пък продължава до 13.00 ч., така че инвеститорите, които са закупили акции от приватизационния сегмент, ще могат да си набавят колкото им трябват компенсаторки през следващите два часа.

Тази промяна в борсовия правилник беше извършена по молба на някои посредници и вероятно ще изиграе положителна роля при приватизацията.

Аукционите ще се провеждат по т.нар. закрит тип. Никой няма да знае какви са офертите на останалите участници по време на търга. След приключването му борсата обявява резултатите и класира поръчките по специална система. До участие се допускат два вида оферти - състезателни и пазарни. Пазарните се удовлетворяват при всички случаи (освен ако един участник не е изкупил всички акции на най-високата цена) по постигнатата среднопретеглена цена. Състезателните се класират до цена на отсичане, като непродадените акции се оставят за следващия аукцион.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив