21 Май 2024, 19:49 Днес (4) | Вчера (11)

ЕС не ни иска до 2008 година

13 Юни 2005 09:03 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер препоръча по-бавно темпо на разширяване

Да се забави темпото, с което се разширява Евросъюзът препоръча вчера еврокомисарят за външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер.
Преди предстоящата среща на върха на Евросъюза тя се изказа за забавяне темпа на разширяването на Съюза. Тя допълни, че член на ЕС може да стане само този, който напълно изпълнява строгите критерии за членство.
Разширяването на ЕС донесе "много положителни резултати ¬ политически и икономически", но сега е необходимо време, за да се осмисли това голямо разширяване, коментира тя. Еврокомисарят допълни, че член на ЕС може да стане само този, който напълно изпълнява строгите критерии за членство. В края на миналия месец Бенита Фереро Валднер посети Либия и говори с Муамар Кадафи за освобождаването на българските медици.
За пореден път и от Австрия се чуват мнения, че членството ни в ЕС трябва да се отложи. "Турция няма да може да се присъедини към ЕС поне в близките 20 години, а членството на България и Румъния трябва да бъде отложено най-малко с една година", заяви вчера и председателят на австрийския парламент, цитиран Асошиейтед прес. В интервю за седмичника "Профил" Андреас Кол, високопоставен член на консервативната Народна партия на канцлера Волфганг Шусел каза, че не може да си представи Турция да се присъедини към бързо разширяващия се съюз преди 2025 г. Въпросът за влизането є няма да възникне в близките 15 или 20 години, заяви Кол.
Макар за България и Румъния да се смята, че са на прав път да се присъединят към ЕС през 2007 г. , според Кол има мрачни съмнения, че двете бивши комунистически съседки са готови за това. "Трябва много внимателно да се види дали условията за членство наистина са изпълнени", заявява Кол пред "Профил", намеквайки, че лидерите на ЕС трябва сериозно да си помислят за отлагане на присъединяването на двете страни поне с една година, до 2008 г. В Германия също се чуват гласове за отлагането. От опозицията там се притесняват, че се отделят прекалено много пари за новите страни-членки. Това е и един от въпросите, заради които все още се спори по бюджетната рамка на Евросъюза за периода 2007-2013 г.
Списание Нюзуик също коментира вчера, че приемането на България и Румъния в ЕС може да бъде отложено. Силата на новите настроения против разширяването на ЕС са свързани не само с Турция, с която ЕС трябва да започне преговори за членство през октомври, но също и България и Румъния. Те са подписали договори за присъединяване, но в Брюксел вече се чуват все повече гласове приемането им да бъде отложено, пише изданието. В статията се посочва, че разширавянето на Евросъюза подхранва страха от бъдещето.
Разширяването на ЕС увеличава стратегическия обхват на много от големите европейски корпорации,
особено германските. Компаниите там регистрират рекорден износ и печалби. Това обаче не гарантира, че служителите от Щутгарт или Франкфурт ще запазят работните си места. Затова не е чудно, че разширяването на ЕС подхранва страха от бъдещето. Не е необходимо голямо въображение, за да си представи човек какви реакции може да предизвика перспективата за приемане на България и Румъния през 2007 г., отбелязва Нюзуик.
Кунева: ЕК не може да задейства предпазната клауза
Петте области от предупредителното писмо на Еврокомисията, което беше получено в петък, не могат да задействат предпазната клауза за отлагане на членството на България. Това заяви в Русе вчера министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.
Очертаните проблемни сфери са свободно предоставяне на услуги, дружествено право, земеделие, околна среда и правосъдие и вътрешен ред.
Кунeва посочи за пример "Правото на установяване" от областта "Свободно предоставяне на услуги", където страните ¬ членки на ЕС смятат за недостатък ограничаването от българска страна на инвеститорите с изисквания за установяване само при най-малко десет работни места, знания по български език и други подобни. Този недостатък може да бъде ликвидиран само за десет минути в парламента чрез изменение на член 24 от Закона за МВР, но трябва да има необходимото политическо съгласие, подчерта Меглена Кунева. По думите є писмото е част от нормалната мониторингова процедура, в която попада всяка страна във времето от приключване на преговорите до присъединяването към ЕС.

Евгени Кирилов, депутат от БСП Предстои сериозна битка Предстои сериозна битка и упорита работа за приемането на България в ЕС, коментира вчера пред "Монитор" червеният депутат.
Веднага след изборите трябва да се стегнем и да наваксаме в областите, в които изоставаме. Ние сме в една много деликатна ситуация и видимо изоставаме, допълни Кирилов. Това създавало предпоставка за изказвания като на Бенита Фереро-Валднер. Кирилов отказа да прави прогнози дали наистина евросъюзът ще отложи членството ни с 1 година.

Асен Агов от ДСБ Нерешителен кабинет ще забави приемането ни Членството на България в ЕС ще се забави ако има нерешително правителство в резултат на изборите. Ако то е правителство на ДПС и БСП. Това ще се случи, защото те нямат воля да извършат промените или да преодолеят препятствията, свързани с реформите. Само смело, решително и компетентно правителство може да спази сроковете за 2007 г.

Николай Младенов- зам.-председател на СДС Правителство на БСП е риск за членството на България Факт е че след референдумите във Франция и Холандия бъдещото членство на Хърватия и страните от Западните Балкани най-вероятно ще бъде забавено. Рискът пред България е ако социалистическо правителство забави реформите в съдебната система, конкуренцията и земеделието. Искам да напомня, че Австрия беше първата страна,която ратифицира договора за присъединяване на България към ЕС през 2007 г А единствената гаранция за членство е десноцентристко правителство.
* * *
Атакатанеобходимо е време, за да се осмисли  голямото разширяванеда се види дали условията за членство наистина са изпълнени
В Германия също се чуват гласове за отлагането
Списание Нюзуик също коментира отсрочването ни
* * *
Не може да коментираме всичкоНе може всяко едно изказване, което идва от чужбина, да бъде подлагано на коментар, независимо дали е направено от комисар или някой друг. Такива изказвания взривяват общественото мнение.Това заяви вчера пред "Монитор" говорителят на кабинета Димитър Цонев, помолен да коментира думите на еврокомисарката. Хората да си направят сметката, посъветва той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив