05 Юли 2024, 23:03 Днес (3) | Вчера (5)

Естония изрази надежда, че след година България ще бъде член на ЕС

10 Януари 2006 14:48 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Необходимо е по-скоро да се подпише и подготвеното споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, смята естонският външен министър

Надявам се, че след една година България ще бъде членка на ЕС, заяви днес в Талин естонският външен министър Урмас Пает, предаде БНР. Пает е казал това на обща пресконференция с българския си колега Ивайло Калфин, дадена след разговорите между двамата.
Естонският външен министър е оценил политическите контакти между двете ни страни като отлични и е отбелязал, че трябва да се активизира и разшири сътрудничеството в областта на икономиката и туризма. От естонска страна има голям интерес към България, е подчертал той. За да се улеснят нещата, е необходимо по-скоро да се подпише и подготвеното споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, смята естонският външен министър. За подобряването на двустранните контакти ще допринесе също предстоящото откриване на посолство на Естония в София и на България в Талин, отбелязаха двамата министри.
На въпрос каква е позицията на Естония за евентуално отлагане на присъединяването на България в ЕС, Пает е подчертал, че Естония бе сред първите страни, които ратифицираха договора на страната ни за присъединяването на ЕС и това е ясен израз на нейната политическа воля България да стане членка на ЕС. Убеден съм, че ако България работи със същите темпове и изпълни поетите ангажименти в процеса си на подготовка за членството, няма никакви основания за неговото отлагане, е казал още Пает.
Българският външен министър е оценил визитата си в Талин като изключително продуктивна. Калфин е подчертал, че България се интересува от опита на Естония, която бележи внушително икономическо развитие. И двете страни смятат, че трябва да се работи по-активно в областта на туризма. За това вероятно ще помогне и очакваното откриване в скоро време на чартърни полети между България и Естония.
Естонски журналисти са проявили интерес към газовия проблем между Русия и Украйна във връзка с цените на природния газ. Ивайло Калфин е изложил българската позиция по въпроса. Ние имаме два договора, сключени по тези теми с Русия, в които цените са формирани изцяло на пазарна основа. София не смята, че има някакви основания за преразглеждане на тези договори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив