28 Март 2024, 22:19 Днес (11) | Вчера (12)

Застрахователите са в изгодна позиция за сега

15 Март 2003 Reuters по статията работи:
A+ A-

Лошите новини са добри новини що се отнася до застрахователния бизнес и наближаващата война няма да бъде изключение, съобщиха в края на миналата седмица на тази седмица анализаторите на Reuters(Bad news is good, the insurance saying goes, and war appears to be no exception).

Лошите новини са добри новини що се отнася до застрахователния бизнес и наближаващата война няма да бъде изключение, съобщиха в края на миналата седмица на тази седмица анализаторите на Reuters(Bad news is good, the insurance saying goes, and war appears to be no exception).

Подобно на природните бедствия - ураганите и земетресенията, настоящата войната ще увеличи цената на застраховките, а една бърза победа срещу Ирак ще даде повече възможности, допълва още световната информационна агенция. Ако не се стигне до продължителен сблъсък и бъдат предотвратени евентуални атентати, застрахователите ще постигнат добри печалби.

"Глобално погледнато след военния конфликт в Близкия Изток икономиката ще постигне ръст, а това е добре и за нашия бизнес”, е мнението на Джеймс Инглиш, директор на инвестиционната банка Philo Smith & Co, която има интереси и в областта на застраховането.

Западните застрахователи нямат значителни бизнес интереси в Ирак, за който да се притесняват и в същото време трупат девиденти, защото правителството застрахова военните сили и имуществото.

"Влиянието на войната, разбира се, ще бъде много ограничено, тъй като военния риск не е сред покритите рискове в повечето браншове на застраховането”,  съобщава говорителя на  най-големия световен презастраховател Munich Re.

Освен някои специални морски и авиационни полици застрахователите не са застрашени от големи щети в следствие на войната, освен това за изплащане на щети се изисква формална декларация за започването на война, каквато засега липсва.

"Ако изглежда като война и мирише на война, това вероятно е война.” казва Боб Хартуик – главен икономист на U.S. Insurance Information Institute. Той не предвижда някакви значителни материални загуби за индустрията като цяло.

Изпълнителният директор на най-големия световен застраховател American International Group Inc., Маурис Гринберг обяснява пък покачването акциите на компаниите в бранша по следния начин - “Когато ти разрушаваш нещо то трябва да се построи наново. Когато строиш наново трябва да застраховаш.”

Инвеститорите на пазара явно споделят увереността на Гринберг при положение, че през последната една седмица акциите на Standard & Poor's  се увеличиха с 4 процента, индексът Дау Джонс скочи с 5.4 процента.

Единствените опасения са, че ако се проточи прекалено дълго войната ще доведе до икономически спад, а терористичните атака биха могли да ограначат инвестициите. Така че всеки друг изход освен бърза победа на САЩ води след себе си опасност от депресия на пазарите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив