28 Септември 2024, 16:02 Днес (0) | Вчера (0)

Застраховката “Професионална отговорност - адвокати” подвежда адвокатите и обществото, смята Георги Бакалов

07 Февруари 2005 09:39 INSMARKET по статията работи: 10
A+ A-

Застрахователят поставя адвокатите в изключително неравноправно положение като въвежда 19 изключения за изплащане на обезщетения и 16 задължения за застрахованото лице срещу едно - единствено за застрахователя

Законът задължава адвокатите да се застраховат за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на техните задължения. Застрахователите предлагат и продават с успех застраховката “Професионална отговорност – адвокати” , защото адвокатите, съзнавайки отговорността си и уважавайки Закона, я купуват. Логична последователност, към която се присъединихме и ние, анализирайки общите условия по тази застраховка на един от най-значимите български застрахователи. Резултатите са впечатляващи – това коментира в анализ до INSURANCE.BG Георги Бакалов, председател на Съюза на застрахованите в България. Според Бакалов застрахователят поставя адвокатите, в качеството им на застраховани лица, в изключително неравноправно положение, като въвежда деветнадесет изключения за изплащане на обезщетения ; шестнадесет задължения за застрахованото лице срещу едно - единствено за застрахователя. Предназначението на застраховката е неприложимо, защото
от шестнадесетте задължения за застрахованото лице, неизпълнението на които означава отказ на обезщетение, поне две са законово неизпълними, коментира Бакалов. Единственото задължение за застрахователя, свързано с изплащане на обезщетение, е неясно и неточно формулирано, което му позволява действия по собствена преценка; възникването на рисково обстоятелство и предявяването на иск към застрахованото лице застрахователят вмества в рамките на застрахователен период от една година, което, според съдебната практика, е почти или изцяло невъзможно. 
“Застрахователят безспорно съзнава значението на горните обстоятелства и последиците от тях за застрахованото лице, което, най-малко и най-меко казано, вреди, и без това, на не безупречната репутация на бранша. Ние апелираме към адвокатите, да прегледат професионално  договорите, които са подписали и съзнавайки техния смисъл, да ни порицаят обществено, ако сме ги засегнали в добросъвестно лековерие. Иначе се надяваме да впрегнат професионалните си умения и покажат на застрахователите, законодателите и обществото, кое и кога е в полза на обществото, че да бъде задължително ; как се правят договори – справедливи за всички участници”, се казва още в апела на Съюза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

1. Защо се пише анонимно, а не се посочва кой е този "значим" български застраховател?
2. За какво уважение на закона става дума, след като е налице императивна правна норма, която просто трябва да се СПАЗВА!
3. Може ли да каже г-н Бакалов колко адвокати са имали застраховка на професионалната си отговорност преди влизане в сила на изискването за задължително застраховане, "съзнавайки отговорността си и уважавайки закона"?
4. Какво е направил г-н Бакалов, респ. Съюза на застрахованите в България (включително ВАС и съответните адвокатски колегии) за насочване на адвокатите към застрахователи с приемливи застрахователни условия?
5. Замислял ли се е г-н Бакалов върху обстоятелството, че застрахователните продукти се представят в Агенцията за финансов надзор, направление "Застрахователен надзор", и в случай, че не отговарят на изискванията, се връщат на застрахователя със съответни указания. Ако приемем, че това не е станало, сигнализирал ли е г-н Бакалов тази институция за проблемите, които са визирани в материала?
6. За да е малко по-наясно по темата, препоръчваме на г-н Бакалов да не затлачва електронното пространство с неадресирани, неточни и в крайна сметка безполезни материали, в които прозира тежката некомпетентност на техния автор! Позволяваме си още една препоръка към г-н Бакалов - да прочете внимателно, и ако е в състояние, да вникне в правния застрахователен смисъл на една европейска застраховка на адвокати, напр. немска, италианска, френска и т.н.
#1 | от Застраховател | преди
Ще отговоря неанонимно на анонимния застраховател : 1. Значимият застраховател е Allianz – не го назовах, защото не ми е осигурен достъп до общите условия на останалите застрахователи, които може да са по-малко или повече “впечетляващи”.2. Адвокатите уважават закона, като спазват императивната му форма.Лекарите, при същия вид застраховка, го правят по-малко, а собствениците на МПС – още по-малко..3.Не е важно за никого(освен за застрахователите), дали адвокатите са имали, преди прочутия императив на Закона, подобна застраховка – особено такава, каквато визирам.За да бъде задължителна една застраховка, трябва да има обществена потребност за това.Сигурен съм, че “анонимният застраховател” не може да формулира това понятие.4.Георги Бакалов не насочва кандидати за застраховане към който и да е застраховател, без да разполага с общите условия на всички застрахователи.От октомври 2003 г. се опитваме по съдебен път да получим това, което цивилизованите Ви колеги от страните, които по-долу цитирате, публикуват в Интернет.5.Георги Бакалов се е замислял стократно ( ако стига )през последните пет години за контролните функции и на АЗН(би трябвало като застраховател да знаете, че отдавна не се нарича така), и Управление”Застрахователен надзор”за неравноправни клаузи в договорите на застрахователите.Последният път, след шестмесечно настояване от наша страна, надзорниците отмениха неравноправни клаузи в общите условия на ТРИНАДЕСЕТ застрахователи, които те самите някога са одобрявали.6.Георги Бакалов е “наясно” с темата, още повече в страните, които “анонимния застраховател” визира, тъй като в една от тях е упражнявал правото да носи титлата “застрахователен експерт”.
#2 | от Георги Бакалов | преди
1. Застрахователят е задължен да предостави общите си условия на всеки кандидат за застраховане! Ние като представители на "нецивилизованите" застрахователи, скромно поясняваме, че всеки един член на СЗБ в качеството му на кандидат за застраховане (независимо от вида на застраховката), има право ПО ЗАКОН да се запознае с условията на съответната застраховка, а застрахователят е ДЛЪЖЕН да му я предостави. Съдебните постъпки в тази връзка намираме за неуместни!
2. Всеки съзнателен и съвестен професионалист, особено адвокат следва да се застрахова, "съзнавайки отговорността", която носи към своите клиенти и обществото, без да е задължен за това от закона. Когато е налице изискване за задължителна застраховка е неуместно използване на изрази като "съзнание", "уважение" и т.н. Просто законът трябва да се СПАЗВА!
Изключително интересно за нас е твърдението, че адвокатите са по -съвестни от лекарите и водачите на МПС и спазват в по-голяма степен изискването на закона да се застраховат.Ако това твърдение на г-н Бакалов се базира на достоверна статистика, ще бъдем признателни, ако ни бъде предоставена да се запознаем с нея. 3. Относно "обществената потребност" от застраховката, г-н Бакалов може да бъде сигурен, че сме наясно какво означава това понятие, но считаме, че не е необходимо да го коментираме, тъй като необходимостта за регулиране на едни или други обществени отношения чрез застраховка се преценява от законодателя.
4. Вж. т.1!
5. Справедлива е бележката на г-н Бакалов за точното наименование на надзорната институция, но по-важното в случая е, че тази институция дълго време е без ръководител, което не дава възможност да се регулират и контролират пълноценно проблемите, предмет на настоящата дискусия!
6. Цялостното ни впечатление от дискусията е, че въпреки положените усилия от г-н Бакалов, реален резултат във връзка с професионалната застраховка на адвокатите не е постигнат. Препоръчваме на г-н Бакалов да установи по-тесен контакт с Висшия адвокатски съвет за намиране на по-ефективни пътища за защита правата и интересите на адвокатите в качеството им на застраховани!
Известно ли е на г-н Бакалов, че ВАС с писмо изх.№ 398/10.12.2004 г. е препоръчал на адвокатските съвети трима застрахователи без мнението на СЗБ,което нямаше да се получи,ако г-н Бакалов беше влязъл в контакт с ръководството на ВАС, с оглед участие при определянето на най-подходящите оферти!

#3 | от Застраховател | преди
С типична женска упоритост и неотстъпчивост ( без да подценявам тези Ви качества ) ме принуждавате да внеса накратко някои пояснения, като Ви моля
( за да не “затлачвам” електронното пространство ) да продължим дебата, ползвайки други възможности за комуникации.Координатите на СЗБ са поместени в регистъра на INSURANCE.BG.
И така госпожо анонимен застраховател, -“Право на информация и как да си служим с него” :
На мен и на Вас са известни разпоредбите на ТЗ и ЗЗППТ, но на огромната част от кандидатите за застраховане – НЕ !Вие не очаквате, че ще изпратим повече от 2000 членове на СЗБ, многократно повече членове на НСПО ( към които също съм задължен като член на УС на това потребителско обединение ) и още толкова питащи граждани, да проучват общите условия и тарифи на всеки застраховател поотделно, вместо да им ги осигурим наведнаж и цялостно. Нали?
“Задължително застраховане” : Достатъчно материали сме изнесли чрез медиите, които показват нашето положително отношение към него, но при задължителната застраховка за адвокатите става пълно разминаване с основните принципи на задължителното застраховане – 1. Не гарантира обезщетяване на увредените лица ! 2.Не обслужва цялото общество, а само част от него ! 3. Не е проведен обществен дебат за необходимост и целесъобразност, базиран на статистика на увредените лица по категории, брой, размер на щетите... !
И накрая : Общуването с неправителствените организации в Бълария от страна на институциите, контролните органи, висшестоящи организации, търговци....е трудно, неадекватно, често – пренебрежително и високомерно.
Ние сме доволни, когато ни забелязват – дори когато ни оплюват.
Поради това – благодаря!!!
#4 | от Георги Бакалов | преди
Уважаеми г-н Бакалов,
предлагаме да се преустанови дискусията и най-доброжелателно Ви препоръчваме да установите и поддържате тесни контакти със ръководствата на съсловията, чиито интереси отстоявате сега и ще защитавате в бъдеще. Ако едно такова взаимодействие не е налице, много често ще бъдете изправени пред свършени факти и пред невъзможността да въздействате за положително решаване на проблемите.
Желаем Ви успех в отстояване на интересите на Вашите членове!
#5 | от Застраховател | преди
От цитираното изявление на СЗБ е видно, че членовете на съюза са анализирали условията само на един застраховател. В същото време, от изявлението остава впечатлението, че казаното се отнася до общите условия на всички застрахователи, което не е вярно.
Мисля също така, че г-н Бакалов подценява адвокатите, като с апела си намеква, че някои от тях са подписали договори, които не са прочели предварително.
#6 | от Цветанка Крумова, | преди
Не сте прочели целия текст :
“...ние, анализирайки общите условия по тази застраховка на един от най-значимите български застрахователи”
От запитани 10 адвокати по тази застраховка на Алианц, само един до този момент не бе прочел общите условия.От за питани 5 адвокати, застраховани по същата застраховка при ДЗИ – нито един не беше виждал общите условия, тъй като застраховката е колективна и е направена от адвокатската колегия. Интересът ни не спира до тук!
#7 | от Георги Бакалов | преди
Уважаеми г-н Бакалов,
Казвате, че не ви е осигурен достъп до общите условия на останалите застрахователи. Звучи така сякаш сте правил запитване и никой застраховател с изключение на Алианц, не Ви е предоставил информацията, която търсите. По този начин оставяте впечатление у всеки, който чете тези редове, че застрахователите крият общите си условия, а това е съвършено невярно.
Всеки, който желае да се застрахова получава тази информация в офертата си.
#8 | от Женя Стойкова, | преди

Вначалото на ноември 2002 г. помолих "ИНТЕРАМЕРИКАН" и още десетина застрахователи БЕЗРЕЗУЛТАТНО за общите условия по застраховките, които предлагат.През октомври 2003 чрез Агенция за застрахователен надзо помолих отново за общите условия.Проведохме и среща с Румен Гълъбинов и Н.Петков.На молбата на АЗН до всички застрахователи, да ни предоставят общите си условия, се отзоваха девет застрахователи."ИНТЕРАМЕРИКАН" НЕ БЕШЕ МЕЖДУ ТЯХ!!! Може да получите копие от преписката по случая в деловодството на КФН.
#9 | от Георги Бакалов | преди
Колеги, не трябва повече да измъчваме адвокатите.
Кога в Insurance.bg ще има друг материал от същия автор?
#10 | от Друг застраховател | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив