05 Юли 2024, 23:27 Днес (3) | Вчера (5)

Ирландски милиардер купи 49.6 на сто от софийския “Хилтън”

27 Юли 2005 08:59 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

"Главболгарстрой" и Столична община търсят висока цена за блокиращата си квота в дружеството

Инвестиционният фонд "Куин груп", който е собственост на ирландския милиардер Шон Куин е купил 49.6% от столичния хотел "Хилтън" и води преговори с останалите акционери за придобиване на мажоритарен пакет. Това каза специално за "Монитор" Симеон Пешов, шеф на "Главболгарстрой" и председател на съвета на директорите на дружеството, което управлява хотела.
Досегашният собственик - офшорната "Сибекс" е продала дела си и по непотвърдени данни това е станало на цена 50% от номинала, каза още Пешов.
Нашето мнение със Симеон Пешов е, че това е немислимо ниска цена и няма да се разделяме с акциите си при такова предложение от ирландска страна, каза специално за "Монитор" общинският съветник Светлин Лисичков, представител на общината в Общото събрание на дружеството. Имаме джентълменско споразумение с "Главболгарстрой" да не разбиваме блокиращата квота в капитала на хотел "Хилтън", обясни общинарят. ГБС и Столичната община заедно държат 26%.
Симеон Пешов заяви пред "Монитор": "Може да продавам, а може и да купувам", което значи, че при неизгодно предложение от новия мажоритарен акционер за изкупуване на дяловете на ГВС и Общината, Пешов не само няма да продава дела си, но може и да купи този на Столичната община.
Предишният общински съвет взе решение да продаде дела си в "Хилтън" заради натрупаните загуби.
Миналата сряда беше направен опит за провеждане на общо събрание, който противоречи на устава. Председателят на Съвета на директорите на хотела Симеон Пешов успя да прекрати събранието, като заяви, че в поканата за свикването липсва неговият подпис, а това е изрично условие според устава на дружеството.
Дневният ред предвиждаше представяне на информация за нови акционери и освобождаване от отговорност на представителите на "София хотел дивелопмънт корпорейшън". Тази компания, собственост на френската "Сибекс", до скоро държеше 49.571% от капитала на "Хилтън".
С продажбата на цялата фирма е заобиколено изискването в устава на "Компания за луксозни хотели" за сделката да бъдат уведомени останалите акционери, твърдят запознати със сделката.
Строителната компания държи 11.935% от капитала на хотела, общината - други 14.75 %. Българските акционери също бяха обявили, че търсят купувач. Позицията на "Главболгарстрой" е, че сделката трябваше да включи всички акционери, за да бъдат максимално защитени интересите им, каза Пешов. Той уточни, че води преговори за продажба на акциите с "Куин груп".
Намерението на "Сибекс" да излезе от инвестицията в столичния "Хилтън" стана известно в края на 2004 година. Интерес към техния пакет проявиха и две български фирми - "Виктория груп" на пловдивския хотелиер Ветко Арабаджиев и "Слънчев ден" АД на друг пловдивчанин - Георги Гергов. Те обаче се отказаха заради исканата висока цена.

Собственикът
Софийският хотел е собственост на "Компания за луксозни хотели" с регистриран капитал от 56.6 млн. лв. Акционери в нея са фирмите "София хотел дивелъпмънт корпорейшън" - Холандия (49.571 %), "Хилтън интернешънъл" - САЩ (24.423 %), българската строителна компания "Главболгарстрой" (11.935 %) и Столичната община (14.071 %), показва справка в "Апис".
"София хотел дивелъпмънт корпорейшън" е дъщерна фирма на френската "Сибекс", регистрирана в Холандия заради данъчни облекчения.

Резултати
58 000 гости са отседнали в Хилтън през 2004 г.
"Хилтън" за втора година от съществуването си е на печалба, каза Симеон Пешов. Финансовите резултати на "Хилтън" за миналата година не са оповестени пред пресата, а според отчетите за 2003-та дружеството реализира само 4 млн. лв. печалба. В изграждането на хотела, който беше открит през 2000 г., бяха инвестирани над 43 млн. долара, половината от които са кредит от Международната финансова корпорация (IFC).
За миналата година управата на "Хилтън" отчете заетост от 58%. Хотелът е посрещнал 58 хиляди гости, а 210 хиляди са били посетителите на ресторантите и заведенията.
Годишната оперативна печалба през 2004 г. се е увеличила с 9% спрямо 2003 г. Международната верига вече държи над 30% пазарен дял в столицата, а останалите се разпределят основно между "Шератон", "Радисън САС", "Кемпински хотел Зографски" и "Замъка Хранков".
Причината за недобрите финансови резултати на дружеството е във високите амортизационни разходи и в заема от 15 млн. евро, с който бе построен "Хилтън" и който ще се изплаща до 2012 г.

Купувачът
"Куин груп" e собственост на един от най-богатите хора в Ирландия - милиардера Шон Куин. Компанията му притежава общо девет хотела. Сред най-забележителните му сделки са закупуването на чешките "Хилтън" и "Ибиса" в Прага в началото на 2004 година. За тях ирландецът платил общо 145 млн. евро. Сделката за първия хотел е определена от медиите на Острова като една от най-големите в сектора на недвижимите имоти в Чехия.
"Куин груп" инвестира още във финансови услуги и продукти, производство и търговия със строителни материали, стъкларски и синтетични изделия. Шон Куин притежава и дял в чешкия производител на радиатори "Барло". В областта на строителните материали "Куин груп" произвежда и търгува с подови настилки, портландцимент, бетонни изделия и други. "Куин груп" притежава едно от най-печелившите и модерни предприятия в Европа за производство на стъклени шишета.
Заводът е единственият в Ирландия, който доставя пълна гама от тези продукти за хранително-вкусовата промишленост. В момента компанията изгражда допълнителни мощности в предприятието си, което ще позволи да бъдат покрити по-пълно нуждите на производителите на напитки. "Куин груп" изработва синтетични изделия с приложения в разнообразни сектори от индустрията и селското стопанство.
"Куин груп" предлага пълна гама от общозастрахователни услуги. Тя е собственик на единственото с изцяло ирландски капитал застрахователно дружество "Куин-Дайрект" (QUINN-direct), което към момента притежава 250 хил. клиенти на Острова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив