05 Юли 2024, 22:31 Днес (3) | Вчера (5)

КЗК санкционира десет застрахователни дружества за нелоялна конкуренция

26 Юли 2005 18:00 INSMARKET по статията работи: 6
A+ A-

Санкциите са заради застраховката “Гражданска отговорност на водачи на МПС” за 2005 година

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции в размер на 8 000 лв. на ЗПАД “Алианц-България”, София, “ЗД Евро Инс” АД, София и “Застрахователна компания Лев Инс” АД, София за извършено нарушение по чл. 32, ал. 4 от ЗЗК.
Комисията санкционира с по 8 000 лв. ЗПАД “Алианц-България” София, “ДЗИ-Общо застраховане” АД, София, “ЗД “Бул Инс” АД, София, “ЗК Орел” АД, София, “ЗК Юпитер” АД, София, “ЗАД Армеец” АД, София, ЗАД “Виктория”, София и “Общинска застрахователна компания” АД, София за извършено нарушение по чл. 34, ал. 5 от ЗЗК.
Повод комисията да се самосезира е сигнал, получен от застрахователните дружества – “Алианц България ЗПАД” АД, “ЗАД БУЛ ИНС” АД, ЗПАД “Булстрад”, “ЗК Български имоти” АД, “ДЗИ Общо застраховане” АД, “ЗК Орел” АД, “ХДИ Застраховане” АД, свързан с действия на застрахователи в страната при сключване на задължителна застраховка “Гражданска отговорност на водачи на МПС” за 2005 г.
По преписката са приложени и сигнали от Национално сдружение “Съюз на застрахованите в България”, “Балкан” ООД, София, Петър Бачев и Калоян Димитров.
Предлагането на “облаги” заедно със застраховката “Гражданска отговорност” от някои застрахователи безплатно или на преференциална цена под формата на пътна помощ, медицинска помощ при ПТП и технически преглед на автомобила, нарушава чл. 3 от Наредба № 18 на Комисията по финансов надзор, съобразен с общата забрана на чл. 30 от ЗЗК, което е изрично подчертано и в Указанията на КФН по приложение на Наредбата. Чрез нарушението на чл. 3 от Наредбата се извършва неправомерно разходване на значителни средства, предназначени не за плащане на застрахователни обезщетения, а за нелоялно привличане на клиенти. Увреждат се и застрахованите лица, тъй като се намаляват финансовата стабилност и доверие на застрахователния пазар. По този начин се извлича неправомерно предимство пред лоялните застрахователи, спазващи специалната правна уредба на отрасъла, част от която е Наредба № 18 на КФН.
Част от застрахователните дружества, които са нарушили тези указания и са включили в рекламните си кампании подобни предложения, квалифицирани от текста на чл. 3 от Наредбата като “облаги” са действали недобросъвестно и са увредили интересите на своите конкуренти, които са се придържали към нормативните изисквания и указанията на специализирания регулаторен орган. В същото време, макар и квалифицирани като “облаги” по смисъла на Наредба № 18, тези бонуси представляват и “добавка” към предлаганата услуга по смисъла на чл. 34, ал. 5 от ЗЗК.
Освен описаните по-горе бонуси към предлаганата застрахователна услуга, като “добавка” следва да се квалифицира и предлагането на безплатно сключване, намаления и/или преференции по други застраховки, които са обвързани със сключване на застраховка “Гражданска отговорност”.
Рекламата и съобщенията за предлаганите ценови и други условия по застраховка “Гражданска отговорност”, включително добавки и намаления, които могат да въведат в заблуждение потребителите относно това дали въпросните преференции са обвързани със задължително сключване на тази застраховка при съответното дружество нарушават разпоредбата на чл. 32, ал. 4 от ЗЗК.
От сравнителния анализ на предоставените от дружествата данни за сключени от тях застраховки “Гражданска отговорност” за едни и същи периоди от кампания 2004 и кампания 2005 КЗК установи, че при дружествата, които са предлагали различни облаги, в съчетание с активна реклама, се наблюдава увеличение на броя сключени застраховки. За сметка на това при дружествата, които не са предлагали никакви облаги по смисъла на чл. 3 от Наредба № 18 на своите клиенти, или не са рекламирали такива облаги, броят на сключените от тях застраховки са намалели.
Тези действия не само са създали възможност, но и реално са предизвикали изменения на застрахователния пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Бих искал тази информация да стигне до най-широката възможна аудитория,както и да бъдат по-високи финансовите санкции за нелоялните субекти на пазара. Трябва да мислим за застраховката "ГО" като наше задължение и то -задължение на граждани.Нали не очакваме,когато пресичаме на зелен светофар, някой да ни чака отсреща с подарък,защото сме спазили Правилника? Защо тогава първия въпрос при предлагане на застраховка "ГО" е : "А ти какво/ или колко/ ще ми дадеш?" и то вече години наред?Нищо смислено няма в подобна "пазарна" политика и в крайна сметка- всички сме губещи.
#1 | от Доньо Руменов | преди
леле, много голяма санкция..тези фирми са пред фатит от глобите! :-)))
Горко на нас гражданите от тази Комисия!
#2 | от Simeonov | преди
леле, много голяма санкция..тези фирми са пред фатит от глобите! :-)))
Горко на нас гражданите от тази Комисия!
#3 | от Simeonov | преди
Имам чувството че тази комисия само налага някакви символични глоби колкото да замаже очите на хората. Както се вижда резултат никакъв. Крайно време е да има строг контрол и строги санкции за да има ред иначе "Кучето си лае, кервана си върви"
#4 | от Брокер | преди
А защо комисията не проследи пазара на застраховки? Не им ли прави впечатление, че всеки който има амтомобил е и агент на някоя застрахователна компания. Във всеки магазин, сервиз, павилион има стикери с надписи ПРАВЯ ЗАСТРАХОВКИ. И не малко клиенти изгоряха от такива "АГЕНТИ". А тези санкции са за отчитане на дейност а не за недопускане за вбъдище такива неща.
#5 | от анонимен | преди
За да не се допускат преференции при застраховането е нужно не да се забранява с наредби а всяка компания сама да определя цените си.Така ще се избегнат бонусите, печените пилета, прегледи и други глупости
#6 | от Стефанов | преди
Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив