05 Юли 2024, 23:28 Днес (3) | Вчера (5)

Людмила Путина прала пари чрез немска банка

27 Юли 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Съпругата на руския президент и министърът на далекосъобщенията на Русия Леонид Рейман могат да се окажат замесени в скандала за пране на пари от немската Комерцбанк, твърди в."Франкфурте алгемайне цайтунг"

Съпругата на руския президент Владимир Путин - Людмила, и министърът на далекосъобщенията на Русия Леонид Рейман могат да се окажат замесени в скандала за пране на пари от немската Комерцбанк. Това твърди в."Франкфурте алгемайне цайтунг".
Процесът срещу сътрудници на Комерцбанк се води още от 2003 г., но сега е съсредоточен върху сделки по руската приватизация.
Имената на президентшата и на министъра са фигурирали дълго време във ведомостите за заплати на петербургската компания "Телекоминвест", за която немските власти смятат, че е основна брънка във веригата за пране на пари от втората половина на 90-те години в Русия.
Според следователите приватизираните обекти са сменяли непрекъснато собствениците си до момента, когато препраните пари се влеят в желаните фирми. Именно по тази схема е източена огромна сума пари от люксембургска банка и чрез "Телекоминвест" е инвестирана в петербургската компания за мобилни комуникации "Мегафон". Американският в. "Уол стрийт джърнъл" оценява общия размер на конкретната финансова злоупотреба на няколко милиарда долара, без да уточнява схемата на източване на капиталите.
Медиите, следящи хода на процеса, са убедени, че зад тази сделка стои Рейман, който е един от основателите на петербургския холдинг "Телекоминвест". В Москва пък компанията е представлявана, поне в периода 1998-1999 г., от Людмила Путина. С встъпването на съпруга й в длъжността министър-председател на Русия през август 1999 г. Рейман става първи заместник-председател на Държавния комитет по далекосъобщенията, а няколко месеца по-късно - и министър, на който пост е и до днес. Смята се, че от висотата на заеманите от него позиции той е продължил да подпомага "Телекоминвест".
Президентът на холдинга Максим Горохов твърди обаче, че кампанията срещу него е медиен компромат по внушение на конкурентната "Алфа-груп". Той обърна внимание на факта, че досега не е представено нито едно неоспоримо доказателство за участието на холдинга в схемата по препиране на капитали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив