22 Май 2024, 04:30 Днес (0) | Вчера (4)

Малки ВЕЦ ще осигуряват тока в София

14 Юни 2005 08:57 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Проект на столичната администрация предвижда изграждането на 7 водни централи по Искър

Столичната община е започнала работа по проект за построяването на 7 малки ВЕЦ, научи в. ПАРИ. Плановете на местната администрация са в начален етап, но вече е започнало консултиране с експерти за създаването на публично-частно партньорство по проекта. Работният екип обсъжда възможностите за разполагане на ВЕЦ по водопровода от яз. Искър до София. Това според авторите на проекта ще повиши ефективността на водоснабдителната система в столицата. На този етап се обсъжда дали да се използва концесия или джойнт-венчър и коя ще е най-подходящата форма за построяването на 7-те малки централи. Екипът, който се е заел с новия проект, е участвал и в осъществяваното от Софийска вода АД преструктуриране на процедурите за доставки от външни изпълнители.
Най-вероятно за финансиране на новия проект общината ще кандидатства по европейските фондове. До този момент в Министерството на околната среда и водите не е постъпила документация, обясни Асен Личев, шеф на дирекция Управление на водите в МОСВ. За работата по тази идея обаче потвърдиха от Столичната община, където все още не желаят да огласят срокове и конкретни процедури. На този етап се очакват експертните становища по проекта и след изготвянето на анализите ще се вземе решение за процедурите, обясни Светозар Стоянов, директор на дирекция Инженерна инфраструктура към Столичната община. В момента се подготвят пет анализа - правен, технически, финансов, екологичен и социален. По думите на Стоянов вече са известни водните количества, които ще бъдат използвани, и количествата електроенергия, която ще се произвежда.
До момента в страната има 237 частни водни централи, които са включени в системата на НЕК. За първи път има отделна глава в закона за енергетиката, която предвижда националната компания задължително да изкупува на преференциални цени енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници.
Алтернатива
По линия на възобновяемите източници засега се изграждат предимно малки ВЕЦ. Подобни инвестиционни предложения са представени и от регионите на Варна и Добрич, които кандидатстват за изграждане на вятърни централи. Одобрение по тези проекти се очаква до една година. В момента 8% от тока в държавата идват от възобновяеми източници, основно ВЕЦ. Според договореностите с ЕС до 2007 г. 11% от електроенергията у нас трябва да се осигурява по този начин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив