29 Март 2024, 12:19 Днес (6) | Вчера (11)

"Мултитрип” ­ най-доброто за бизнесмените

31 Май 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Не купувайте медицинска застраховка с асистанс за САЩ При застраховането в туризма застраховането на сгради, ресторанти и други туристически обекти е най-често сключваната застраховка според експертите в бранша.

При застраховането в туризма застраховането на сгради, ресторанти и други туристически обекти е най-често сключваната застраховка според експертите в бранша.
Tова е т. нар. застраховка "Индустриален пожар". Тя включва умишлен пожар, бедствие, земетресение, изтичане на вода и пара, чупене на стъкла, витрини, рекламни надписи и табели, както и злоумишлени действия на трети лица.
Комплексната туристическа застраховка предлага покритие за отседналите в туристически обекти и прилежащите им територии, собственост на хотела, както и на наемащите съоръжения, пособия и екипировка, собственост на хотела или стопанисвани от туристическия обект. Предмет на застраховката са злополука, медицински разходи вследствие злополука или акутно заболяване и репатриране, както и застраховка на личен багаж, за какъвто се смятат личните вещи и предмети, донесени за престоя, вкл. и придобити в България, и гражданска отговорност на застрахования за щети, нанесени невиновно на трети лица. При настъпване на застрахователно събитие застрахованият е длъжен незабавно да уведоми администрацията на хотела, компетентните органи и застрахователя, като изиска служебни документи от оторизираните органи за доказване на събитието и причините за възникването му (протокол от РПУ, КАТ). При кражба чрез взлом, въоръжен грабеж или унищожаване на багаж размерът на обезщетението се определя в рамките на лимитите на отговорност или по оценка, съгласувана между застрахователя и застрахования. Обезщетението се изплаща в срок до 15 дни след получаване на необходимите документи, доказващи претенцията на застрахования. Застрахователят има право да откаже изплащането на обезщетението, в случай че срещу застрахования е заведено наказателно производство по възникване на вредите.
Българските застрахователи предлагат и "Гражданска отговорност" на собственици, наематели и арендатори на хотели и ресторанти за имуществени и неимуществени вреди, причинени на техните гости, клиенти и посетители. Обемът на застрахователната защита обхваща основното покритие, което включва гражданската отговорност на застрахования към неговите гости, клиенти и посетители за причини смърт или заболяване в резултат на отравяне след консумация на храни и напитки, предоставени от застрахования на територията на ресторанта. При тази застраховка застрахователите обикновено включват в каталога на изключенията вредите, произтичащи от действия, които са в нарушение на Наказателния кодекс на РБългария или причинени след употребата на алкохол, опиати или други силноупойващи средства от страна на застрахования, както и произтичащи от несъответствие между рекламираното и представеното качество и обхват на услугите. Разширеното покритие включва гражданска отговорност на застрахования за имуществени и неимуществени вреди, причинени на посетители, клиенти и т. н. във връзка с използването на басейни, фитнес-центрове, сауни, спортни площадки, нощни заведения и т. н.
Обикновено застрахователите включват възможността за оглед на фактическото състояние на застрахования обект, за да се преценят реалните рискове, които се поемат. Валидността на застраховката може да се фиксира или за определен срок, или до изчерпване на определените лимити на отговорност за всички застрахователни събития в резултат на изплатени или предстоящи за изплащане обезщетения преди изтичане на визирания в застраховката срок.
Собствениците на туристически обекти могат да застраховат и евентуалните си финансови загуби, произтичащи от "прекъсване за производствени цели", при застрахователно събитие, покрито по общите условия за застраховане на имуществото "Индустриален пожар". Предмет на застраховката могат да бъдат действително понесените финансови загуби в резултат на намаляване на приходите или нарастване на производствените разходи. Във Великобритания съществува дори застраховка "Лошо време", която се използва от туристическия бизнес за предотвратяване на загуби във връзка с провален заради метеорологичните условия сезон. Много от загубите по Черноморието ни през миналата година например биха били избегнати, ако и нашите застрахователни дружества предлагаха подобна защита.
Туроператорите най-често застраховат "Медицински разходи при злополука и заболяване в чужбина". Тя може да бъде със или без т. нар. асистанс. За Европа това е добро решение, защото не се налага плащане кеш, но експертите в застраховането не препоръчват застраховка с асистанс за САЩ, защото там само някои болнични заведения работят с нея и ако вие се намирате далеч от съответната болница, ще трябва да постъпите в най-близката, при което ще се наложи да си заплатите лечението, а парите у нас няма да ви се изплатят, защото асистансът в чужбина не ви е бил признат. Затова се препоръчва да се сключи обикновена застраховка, при която при злополука или акутно заболяване вие ще бъдете приет на лечение в най-близкото лечебно заведение, заплащате всички разходи и те ви се осребряват в България. При заплатена допълнителна премия се осигурява допълнително покритие и за спешна стоматологична помощ, но в рамките на посочени лимити ­ например до 350 долара.
Има застрахователни компании, които правят отстъпки при индивидуално пътуване в чужбина на семейства, чиито членове са трима или повече от трима, включително деца, но до 21 г. Всички компании правят отстъпки при застраховането на групи.
За бизнесмените е подходяща т. нар. застраховка "Мултитрип".
Тя важи за страните от всички региони и е валидна в продължение на една година.
Задължителната туристическа застраховка, въведена наскоро у нас, пък осигурява защита на туристите срещу фалит на вашия туроператор, докато вие сте в чужбина, но оценката на хората в бранша е, че въпреки че идеята е добра, законът не осигурява необходимата защита на пътуващите и има още доста пукнатини в нормативната база, касаеща този въпрос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив