04 Юли 2024, 12:04 Днес (0) | Вчера (4)

Народното събрание ще проведе извънредно заседание

01 Февруари 2005 09:15 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Програмата на парламента включва още второ четене на законопроекта за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, както и ново гласуване на оспорените от Президента на Република България текстове от Закона за политическите партии

Извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе от 14 часа. В дневния ред на заседанието е предвидено изслушване на министър-председателя на Република България Симеон Сакскобургготски и заместник-министър-председателите Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Николай Василев по повод блокиране работата на Народното събрание и нормалното функциониране и взаимодействие между държавните органи. Програмата на парламента включва още второ четене на законопроекта за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, както и ново гласуване на оспорените от Президента на Република България текстове от Закона за политическите партии.
С искане на оставки завършиха очакваните дебати в НС за приватизацията в “Булгартабак” в петък. Те всъщност така и не се състояха - провалиха се поради липса на кворум. По-голямата част от депутатите от НДСВ не присъстваха в залата. Опозицията обвини управляващите, че нарочно блокират работата на парламента и поискаха извънредно заседание. Председателят на парламента Огнян Герджиков отхвърли искането за извънредно заседание, което да бъде проведено веднага. Тогава опозиционните партии се обединиха срещу мнозинството и управляващите и се разбраха да поискат заедно вот на недоверие на кабинета "Сакскобургготски" и оставката на председателя на парламента Огнян Герджиков.
По-късно вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева даде пресконференция по повод разногласия с коалиционния партньор ДПС във връзка със сделката за “Булгартабак”. Стана ясно, че кандидат-купувачът “Бритиш Американ Табако” е предложил 250 млн. евро за 100 % от капитала на цигарените фабрики в София, Благоевград и Пловдив и е обещал България да е център на цигареното производство в Югоизточна Европа. Ако има сделка за “Булгартабак”, тя ще стане с консенсус, ако няма, също с консенсус, заяви Лидия Шулева. Тя обвини БСП, че се опитва да изгони чуждестранните инвеститори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8229
GBP 2.4796 2.4887 2.3076
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив