04 Юли 2024, 11:29 Днес (0) | Вчера (4)

Обявяват за престъпление застрахователните измами

01 Февруари 2005 09:00 в-к "Пари" по статията работи: 2
A+ A-

Застрахователите да имат правото да се борят срещу застрахователните измами, ще поискат от Асоциацията за застрахователна сигурност

 Застрахователите да имат правото да се борят срещу застрахователните измами. Това да бъде записано в Кодекса за застраховане, ще поискат от Асоциацията за застрахователна сигурност /АЗС/, съобщи Юрий Тодоров, председател на АЗС. Никъде в проекта, обединяващ цялата нормативна уредба, касаеща застрахователния сектор, не се споменават този вид престъпления. Това е пълно неразбиране на проблема, коментира Тодоров.

Браншът губи 50 млн. лв. годишно от измами и ако на държавата й е все едно, че тези пари отиват при измамниците, това не говори добре, допълни той. Сред предложенията ще има текстове, регламентиращи дейността на асоциацията и функциите на държавата по подпомагане на тази дейност.

От АЗС ще предложат с измененията на Наказателния кодекс /НК/ да влезе и текст за застрахователната измама. В момента текстовете от чл. 209 до 213 от НК третират най-общо измамата. В редица страни като САЩ, Швеция, Австрия и др. тези деяния са отделени.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Безспорно застрахователната измама е престъпление, защото парите, които ще вземат измамниците ощетяват всички застраховани в съответната компания. Питам се кога законът ще обяви за престъпление забавянето на изплащане на обезщетения от страна на Застрахователя, при изрядно окомплектовани щети? Пука ли и на държавата как това се отразява на потърпевшите граждани? Като добавим и мудната съдебна процедура, никак не е чудно, че все още на застрахователния пазар се промъкват дружества, чиято цел няма нищо общо с обезщетяване на вреди при покрити застрахователни събития. А дали парите, акумулирани от такива "застрахователи" отиват в честни ръце? И може ли някой да изчисли косвената вреда, която търпят истинските застрахователи?
А бе, на кой му пука! Нали идват избори...
#1 | от Богомил Петков, | преди
Застраховането е облог, който е съпроводен с измами от двете облагащи се страни. Тъй като застрахователите и техните лобита винаги и навсякъде са писали правилата на играта (договори и закони), наказателната тяжест за измама пада винаги на гърба на застрахованите лица.Един застрахователен договор, изобилстващ с неравноправни клаузи, които позволяват на застрахователя да изплаща обезщетения, както поиска и ако поиска, може в най-добия случай, но не и в България, да бъде обявен от съда за недействителен.Никога обаче, никъде, никой съд няма да обвини въпросния застраховател в измама.Общото и в двата случая (на застрахователска и застрахователна измама) е,че финансовата тяжест пада на гърба на застрахованите лица.Ние сме против двата вида измама!!!Застрахователните брокери са запознати най-добре с горните обстоятелства.Защо г-н Петков, не създадете "Национална лига(може и "федерация") за застрахователна сигурност?Сигурен съм, че ще бъдете по-полезни за обществото от тези, които видимо показват мерака си, да бъдат монополизирани чрез Кодекса за застраховането.Заслужава си да помислите!
#2 | от Георги Бакалов | преди
Валидни за 16:10 03 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8229
GBP 2.4796 2.4887 2.3076
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив