09 Юли 2024, 00:42 Днес (0) | Вчера (2)

Откриха изложба “История на българските митници”

28 Юли 2005 16:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Тя проследява развитието на правно-нормативната уредба, регламентираща дейността на митниците от първите наредби за “митнишка организация” и закони в годините след Освобождението до днес

В сградата на Агенция “Митници” директорът на ведомството Асен Асенов и Атанас Атанасов, председател на  Главно управление на архивите при Министерския съвет, откриха експозиция “История на българските митници”. Тя е първата по рода си изложба, която обхваща историята на българските митници от създаването им до наши дни. Това съобщиха от Агенция „Митници”.
Изложбата проследява развитието на правно-нормативната уредба, регламентираща дейността на митниците от първите наредби за “митнишка организация” и закони в годините след Освобождението до днес.
Изложените документи от началните години от създаването на българските митници отразяват политиката, която се е водила по онова време, както във връзка с организиране дейността на митниците и уреждане на различни митнически въпроси, така и по отношение сключването на търговски договори. Специално табло е отделено на някои от видните личности, работили в митниците като Захари Стоянов, Никола Обретенов и Михалаки Георгиев.
Има и много други архивни документи – окръжни писма, квитанции за плащане на мито, ведомости за заплати на митнически служители от началото на 20 век, членски книжки в Дружеството на митническите чиновници в България, униформи, отличия, връчени за добра работа на митнически служители, между които са ордените “Св. Александър” и “За граждански заслуги”.
В периода след 1990 г. акцентът е поставен върху преговорите с ЕС по глава 25 “Митнически съюз”, внедряването на Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС), борбата с наркотрафика, стоковата контрабанда и митническата измама.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив