05 Юли 2024, 22:07 Днес (3) | Вчера (5)

Пенсионни компании закрепостяват клиенти

26 Юли 2005 09:00 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Дружествата пречат на хората да се прехвърлят при конкуренти

Пенсионно осигурителни компании у нас възпрепятстват умишлено осигурените при тях лица да се прехвърлят към други пенсионни дружества, твърдят представители на останалите компании от бранша у нас. Под предлог, че има основателни съмнения за валидността на документите, дружествата неправомерно задържат оригинал от първия екземпляр на заявлението за смяна на пенсионния фонд. Впоследствие те предават документа на прокуратурата за проверка, която в случай, че бъде започната, отнема поне 2 месеца. През това време процедурата по прехвърляне от един в друг пенсионно-осигурителен фонд се прекратява.
При положение, че прокуратурата не намери основания да започне проверка, тя не е длъжна да осведоми за решението си засегнатите страни. Оказва се, че осигуреното лице трябва по собствена инициатива да се поинтересува в право-охранителния орган дали ще има проверка или не, за да може да завърши процедурата по прехвърляне. По този начин акта на смяна на пенсионния фонд се усложнява значително.
От потърпевшите компании твърдят, че от дружествата, подаващи жалбите в повечето случаи нямат основателни доводи да предоставят на прокуратурата тези документи. Всичко се правело, за да бъдат възпрени хората да изтеглят средствата си от техните фондове.
От пенсионните дружества, които усложняват прехвърлянето на осигурени при тях лица към конкурентни компании обаче настояват, че при всички случаи на подадени от тях жалби са имали сериозни основания да предполагат нарушения в изготвянето на документите.
Факсимиле от писмото на Комисията за финансов надзор от 15.07.2005 г., разпратено до всички пенсионно-осигурителни дружества у нас, удостоверяващо наличието на неправомерни възпирания на заявления за смяна на пенсионния фонд.
Техни представители твърдят, че при сезирането на прокуратурата за въпросните нарушения те не създават излишни усложнения, тъй като при липса на основания за започване на проверка процедурата за смяна на фонда не се прекратява. Те обаче не можаха да кажат колко подобни прехвърляния са спрели, заявиха само, че са много.
Вследствие на този скандал, развихрил се на пенсионно-осигурителния пазар, Комисията за финансов надзор (КФН) посъветва дружествата да разрешат проблемите помежду си, с което демонстрира и своето безсилие в случая, коментираха от пенсионните компании. Оказва се обаче, че в КФН са получени и сигнали за подобни неправомерни спирания на процедурата по смяна на фонда и срещу самите пенсионни компании, които първи се оплакаха срещу въпросното нарушение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив