05 Юли 2024, 21:58 Днес (3) | Вчера (5)

Прокурор поиска затвор за енергийните комисари

26 Юли 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи: 1
A+ A-

Заради цените на тока магистратът обвини регулатора в престъпление

Пловдивският апелативен прокурор Росен Димов поиска затвор или глоба за членовете на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР) заради неизпълнение на съдебно решение за повишаване цените на тока. За първи път магистратът обвини пряко в престъпление комисарите, които не спазват съдебни решения.
Прокурорът обвини комисията в престъпления по служба и против правосъдието, защото не е изпълнила решението на Върховния административен съд, който отмени поскъпването на тока за бита с 20,61% от 1 юли 2003 г. Вместо да изпълни решението на съда, на 13 юни 2005 г. комисията гласува същите цени със задна дата. Въз основа на това решение на ДКЕВР електроразпределителните фирми отказат на потребителите да им върнат надвзетите суми, обясни обвинителят.
Комисията извършва престъпление, като постановява на своя глава отменените от съда цени, това противоречи на решенията на ВАС, смята Димов. Обвинителят е сезирал Върховната касационна прокуратура да извърши проверка по случая.
За престъпление против правосъдието Наказателният кодекс предвижда до 3 г. затвор и глоба до 5000 лева. Престъплението по служба също се наказва с лишаване от свобода.
Резонен е въпросът не се ли касае за облагодателстване на енергоразпределителните дружества за сметка на милионите потребители на електрическа енергия за битови нужди, коментираха от Пловдивската окръжна прокуратура. С определяне по този начин на цените на електричеството от регулаторния орган се създават предпоставки за запазване на монопола в енергийния сектор, което е в противоречие с принципите на пазарната икономика и целите на приватизацията, казаха още от прокуратурата.
В старите решения на ВАС пише, че покачването на цените на тока е спряно не защото не е спазена процедурата за определянето им, а защото не са приложени достатъчно доказателства за увеличението, коментираха от Държавния регулатор вчера. Затова Комисията е поискала от енергийните дружества пълна информация за приходите, разходите и финансовите им резултати за няколко години назад, които е представила на съда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Значи има и нормални прокурори! А ако се намерят и такива съдии??
#1 | от Simeonov | преди
Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив