02 Юли 2024, 10:48 Днес (0) | Вчера (5)

Синдикатите в захарните заводи са готови за протестни действия

02 Февруари 2005 11:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към КНСБ настоява за спешна среща с министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме за изясняване позицията на Министерство на земеделието и горите по искането за суспендиране на митото на суровата тръстикова захар

Синдикалните организации на КНСБ  и КТ “Подкрепа”  при Захарни заводи  - Горна Оряховица, наброяващи 1080 членове, са силно разтревожени от продължаващите  опити на т. нар. Асоциация на преработвателите на захар и захарни изделия да манипулира общественото мнение и най-вече да въздейства върху членовете на Междуведомствения комитет по интегрираната митническа тарифа - това се казва в становище от КНСБ, изпратено до INSURANCE.BG.

В твърдението на Асоциацията има редица неверни данни, като най-фрапиращото е, че там е посочена численост над 3 000 души в останалите захарни заводи, извън захарния завод в гр. Горна Оряховица. Това твърдение не отговаря на истината. По данни на НСИ общо заетите в икономическа дейност “Производство на захар” (НКИД 15.83) за месец септември 2004 г. са 1685 души. От тях само в ЗАХАРНИ ЗАВОДИ- Горна Оряховица работят 1 174 души. Следователно, в останалите захарни заводи в страната само 511 души са заети с производство на захар, цифра далеч от обявените от Асоциацията.  Синдикалните организации при КНСБ и КТ “Подкрепа” заявяват, че са в готовност за провеждане на протестни действия и те ще бъдат насочени срещу онези ведомства, които не подкрепят справедливите ни искания за увеличаване на тарифната квота за сурова тръстикова захар. Още повече, че реалните потребности на вътрешния пазар за потребление на бяла захар са по-големи от обявените от т. нар. Асоциация.
Тиражираните в последно време в публичното пространство съобщения, че предстои увеличаване цената на захарта заради поскъпване на международните борси е неоснователна и тя цели да подготви общественото мнение. Цялата квота от 250 000 тона сурова тръстикова захар е доставена преди Нова година и не би следвало да е основание за увеличаване на цената на захарта. Ако действително има такова, то ще се дължи единствено на изкуствено създадения монопол на вътрешния пазар за сметка на фирмите на “Литекс комерс”.
Апелираме, всички членове на Междуведомствения комитет за интегрираната митническа тарифа да проявят  разум и да не се поддават на натиск. 1 100-членният колектив на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ-Горна Оряховица твърдо заявява, че ще отстоява правото си на труд докрай, се казва в становището на КНСБ. В нарочно писмо Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към КНСБ  настоява за спешна среща с министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме за изясняване позицията на Министерство на земеделието и горите във връзка с искането за суспендиране на митото на суровата тръстикова захар.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив