25 Април 2024, 10:17 Днес (1) | Вчера (12)

Строги санкции предвижда новия осигурителен кодекс

20 Май 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Заместник председателя на комисията по финансов надзор има право да отнема лицензи на фондове Длъжностно лице, което разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, ще се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв. Този текст приеха депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика при второто четене на Кодекса за социално осигуряване.

Длъжностно лице, което разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, ще се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв. Този текст приеха депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика при второто четене на Кодекса за социално осигуряване.

СЪСТАВИЛИТЕ ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ ИЛИ ПРЕДОСТАВИЛИ НЕВЕРНИ ДАННИ С ЦЕЛ ИЗБЯГВАНЕ ПЛАЩАНЕТО НА ДЪЛЖИМИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ ЗА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ ЩЕ БЪДАТ НАКАЗВАНИ С ГЛОБА ОТ 500 ЛВ. ЗА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН СЛУЧАЙ, АКО НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПО-ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ, ГЛАСИ ПОРЕДНАТА ПОПРАВКА.
Този, който наруши разпоредбите на законодателството за Държавното обществено осигуряване или не изпълни задължително предписание на контролен орган, пък ще се наказва с глоба от 50 до 1000 лв., в случай че не подлежи на по-тежко наказание. При повторно нарушение и в двата случая виновното лице ще се наказва с глоба от 500 до 2 хил. лв.
Нарушенията ще се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ, а наказателните постановления ще се издават от ръководителя на териториалното поделение на осигурителния институт или от упълномощено от него длъжностно лице. Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на тези постановления ще се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Особено интересни са принудителните административни мерки, които може да налага заместник-председателят на Комисията по финансов надзор.
Осъществявайки контрол върху дейността по допълнителното социално осигуряване, той може
- да дава задължителни предписания за предприемане на конкретни мерки в определен от него срок
- да дава задължителни предписания за необходими промени в правилниците на фондовете за допълнително социално осигуряване
- да забрани сключването на нови осигурителни договори за определен период
- да свика общо събрание на акционерите или да насрочи заседание на управителния и надзорния съвет
/съвета на директорите/ за вземане на решение за мерките, които трябва да бъдат предприети
- да задължи писмено пенсионноосигурителното дружество да увеличи капитала си в определен срок
- да забрани временно изплащането на дивиденти
- да забрани временно на акционер да упражнява правото си на глас, ако са нарушени изискванията към акционерите в пенсионноосигурителните дружества
- да нареди писмено на акционер да прехвърли притежаваните от него акции в определен срок, ако са нарушени изискванията към акционерите в пенсионноосигурителните дружества
- да задължи дружеството за допълнително социално осигуряване да прекрати договорните си отношения с банка попечител, с инвестиционен посредник или с осигурителен посредник, ако те не отговарят на предвидените в кодекса изисквания
- да спре изпълнението на решение или нареждане на управителните органи на дружество за допълнително социално осигуряване, което се отнася до неговата дейност, ако с това се нарушават изискванията на нормативните актове
- да спре използването и разпространението на документи, които не са утвърдени по съответния ред
- да спре разпространението на реклами и информационни материали, както и провеждането на лотарии, ако те не отговарят на изискванията към рекламата
- да назначи външен одитор за сметка на дружеството
- да отнеме разрешение за управление на фонд за допълнително социално осигуряване.
По предложение на заместник-председателя Комисията за финансов надзор може да назначи квестор, да разпореди писмено освобождаването на едно или повече лица, управомощени да управляват и представляват дружество за допълнително социално осигуряване, както и да отнеме лиценза за допълнително социално осигуряване.
В случай че се застрашават интересите на осигурените лица или на пенсионерите,

КОМИСИЯТА МОЖЕ ДА ИНФОРМИРА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА ПРИЛОЖЕНИТЕ ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ
гласи поредната поправка.
Мерките ще се налагат както спрямо контролираните лица, техните служители и лицата, изпълняващи ръководни функции в пенсионноосигурителното дружество, така и спрямо упълномощените да сключват осигурителни договори и да приемат заявления за осигуряване. Санкциите ще се прилагат и спрямо притежаващите над 10% от капитала на дружеството.
При системни нарушения на кодекса и на актовете по прилагането му от банката попечител комисията може да предложи на БНБ да наложи предвидените в Закона за банките санкции.
Принудителните административни мерки ще се налагат с писмено мотивирано решение, което ще се съобщава на заинтересуваното лице в седемдневен срок от постановяването.

САНКЦИИ
Тези, които не изпълнят наложената принудителна административна мярка от комисията или от заместник-председателя на комисията, ще се наказват с глоба от 1000 до 10 хил. лв. За същото нарушение на юридическите лица пък ще се налага имуществена санкция от 10 хил. до 50 хил. лв.
Отговорност за дейност без лиценз
Юридическо лице, което извършва дейност по допълнително социално осигуряване, без да притежава необходимите лицензи и разрешения за управление на фондовете за допълнително социално осигуряване, ще се наказва с имуществена санкция от 10 хил. до 100 хил. лв.
Лицето, което умишлено създава условия за сключване на осигурителни договори с нарушител, пък ще се наказва с глоба от 1000 до 20 хил. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив