22 Май 2024, 00:34 Днес (0) | Вчера (4)

“ТриГранит” се готви да инвестира 500 млн. евро в проекти у нас

17 Ноември 2004 10:04 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Предвижда се и изграждането на курортни селища край морето. МВР и спортната общественост се обявиха против проекта

Канадско- унгарската компания "ТриГранит" е готова да започне строителство на културно-развлекателен център в София  до една година, ако се споразумее с българските власти за продажбата на стадион "Раковски". Това каза мажоритарният собственик на "ТриГранит" Шандор Демян при откриването на строителството на голям търговско -административен център в Катовице вчера. Ако фирмата се впише в този срок, центърът в София ще е готов до 2007 година. Идеята ни е той да символизира в архитектурно отношение присъединяването на България в ЕС, уточни Демян.
"ТриГранит" планира да построи на мястото на  стадион "Раковски" голям културно развлекателен комплекс, търговски част, офиси и хотели, както и спортни съоръжения. Проектът обаче  предизвика бурни реакции от страна на спортисти и МВР, които стопанисват стадиона и не са съгласни със застрояването му. Предстоят разговори със спортната общност в България за да уверим , че ще се съобразим със всички интереси, заяви изпълнителният директор на "ТриГранит" Тод Коулан. Проектът е на стойност 300 млн. евро, а като цяло в България, компанията ще инвестира около 500 млн. евро. Плановете й включват изграждането на курортни селища по морето, както и на шопинг-центрове в по-големите градове на страната
"ТриГранит" е създател на едни от най- големите мултифункционални градски комплекси в Централна Европа. От основаването си през 1997 година, тя е осъществила проекти за над 600 млн. евро, а предстои да завърши такива за 1,3 млрд. евро. Сред тях е "Милениум център" в Будапеща, който ще съчетава хотелски комплекс, офиси, ресторанти, конферентна и концертна зали, културен център и музей. По негово подобие ще бъде изграден и комплексът в София. Преди ден "ТриГранит" постави началото на нов търговско-административен център върху бивш рудник в полския град Катовице. Акционери в "ТриГранит" са Шандор Демян, Ей Ай Джи и ЕБВР.
Координатор по проектите на компанията е австрийската "Щрабаг", но като изпълнители се наемат местни фирми, обясниха от "ТриГранит". 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив