04 Юли 2024, 12:48 Днес (2) | Вчера (4)

200 000 лева санкция за “Електроразпределение – Столично” ЕАД

31 Януари 2005 15:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

“Електроразпределение-Столично” ЕАД е въвело трайна практика за даване на предписания за изграждане на присъединителните съоръжения на потребителите в разрез с енергийния закон

Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции по 100 000 лева на “Електроразпределение-Столично” ЕАД, София за извършено нарушение по чл. 18 и чл. 18, т. 5 във връзка с чл. 17   от ЗЗК.
В следствие на образувана преписка по молба на Владимир Иванов Георгиев с твърдение за извършени нарушения по чл. 18 от ЗЗК от страна на “Електроразпределение-Столично” ЕАД, КЗК констатира, че изграждането на външни електрозахранващи съоръжения за присъединяване към електропреносната мрежа за сметка на потребителя е възможно единствено при доказана икономическа нецелесъобразност и невъзможност да се осигурят други източници за финансиране.
С писмо на началника на “Електроразпределителен район-запад” към “Електроразпределение-Столично” ЕАД до г-н Георгиев се посочва, че разходите са негова сметка без никаква аргументация.
 Без да е правен разчет за икономическа целесъобразност/нецелесъобразност “Електроразпределение-Столично” ЕАД дава своето съгласие за изграждане на присъединителни съоръжения и приема за владение, ползване, разпореждане и експлоатация изграденото от г-н Георгиев за негова сметка присъединително съоръжение.  
“Електроразпределение-Столично” ЕАД е въвело трайна практика за даване на предписания за изграждане на присъединителните съоръжения на потребителите в разрез с енергийния закон и издадената му лицензия да осигуряват електроснабдяването на потребителите съобразно техните нужди, като изграждат необходимите за целта съоръжения до границата на собственост на потребителя за своя сметка и само в случай на доказана нецелесъобразност, тези съоръжения да са за сметка на инвеститора.
 КЗК счита, че по този начин дружеството е увредило интересите на потребителите като ги е принуждавало да влагат собствени средства за изграждане на съоръжения за присъединяване, а изкупуването им или не се осъществява, или се отлага във времето при условия на разсрочено плащане по цени различни от реално инвестираните. В същото време електроразпределителното предприятие е реализирало печалба от продажбата на електрическа енергия, без да е инвестирало за това т.е. налице е експлоативна злоупотреба с господстващо положение. По този начин “Електроразпределение – Столично” ЕАД е извършило нарушение на чл. 18 от ЗЗК увреждайки интересите на потребителите, извличайки изгоди за себе си.
Съгласно чл. 18, т. 5 от ЗЗК злоупотреба с монополно или господстващо положение би била налице, ако предприятието с доминиращо положение на пазара с действията си има за цел или резултат увреждане интересите на потребителите чрез необоснован отказ да се сключи договор при наличие на възможност за производство или доставка.
В хода на проучването комисията установи, че г-н Георгиев е присъединен към ел.мрежа на  “Електроразпределение – Столично” ЕАД, без за целта да е подписан присъединителен договор между страните, независимо че е подал молба съгласно изискванията. Тъй като липсва писмен присъединителен договор и към настоящия момент, комисията приема, че е налице мълчалив отказ от страна на “Електроразпределение – Столично” ЕАД за сключване на договор за присъединяване с г-н Георгиев, т.е. извършено е нарушение на чл. 18, т. 5 от ЗЗК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8229
GBP 2.4796 2.4887 2.3076
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив