25 Април 2024, 02:54 Днес (0) | Вчера (12)

J.P. Morgan Chase става управляваща банка за външната търговия на Ирак

02 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

"Джей Пи Морган Чейс" /J.P. Morgan Chase & Co. (JPM)/ е била избрана за управляваща банка за финансиране на операциите по вноса и износа в Ирак, съобщиха от компанията.

Банката ще започне дейността си по тази операция с 5 млн. долара в наличност и 95 млн. в кредитни линии. Финансовата институция предлага специализираните си финансови услуги в над 60 страни в света.

Анализатори прогнозират през финансовата институция да преминат десетки милиарди долари в близките години.

Възстановяването на Ирак ще струва десетки милиарди долари, предупреди американският граждански администратор Пол Бремър. В интервю за в. "Вашингтон пост" той заяви, че е почти невъзможно да се преценят икономическите нужди на страната.

Пускането отново в действие на електро- и водоснабдителните системи ще струва близо 30 млрд. долара, каза още цивилният администратор. Отделно от тези разходи са почти 1 млрд. долара седмично, които американците вече плащат за присъствието на войските си в Ирак, уточнява Би Би Си, като посочва и рязко покачващия се бюджетен дефицит на САЩ.

Бремър уточни, че около 2 млрд. долара ще трябват за ремонтирането на иракската национална електропреносна мрежа до лятото на следващата година и близо 13 млрд. долара за цялостното й възстановяване до пет години. Още 16 млрд. долара ще бъдат нужни през идните четири години за водоснабдяването на страната, каза още администраторът пред "Вашингтон пост".

По думите на Бремър средствата ще се търсят както от американското, така и от чужди правителства. Четиридесет и пет държави вече са обещали да подпомогнат финансово следвоенната реконструкция на пострадалата от войната страна. Администраторът призна, че доходите от петрола - традиционния експортен продукт на Ирак - все още са ниски, но същевременно изтъкна, че се създават условия за чуждестранни инвестиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив